Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Zgrada Udruge ‘Bolje sutra’ u koprivničkom Kampusu za godinu dana postat će veliko gradilište

Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice provodi projekt “Deinstitucionalizacijom do prava na neovisan život u lokalnoj zajednici“ koji je predstavljen danas, u četvrtak, a vrijedan je gotovo 13 milijuna kuna.

U sklopu projekta izgradit će se, obnoviti i prilagoditi prostor zgrade na Trgu Žarka Dolinara 17, koji je Udruga dobila od Grada Koprivnice, a u kojemu će se osobama s invaliditetom, osobama s teškoćama u razvoju, njihovim obiteljima i skrbnicima ponuditi mreža izvaninstitucionalnih usluga kako bi ih se što uspješnije uključilo u društvo i unaprijedio njihov svakodnevni život.

Između ostaloga, uredit će se uredi, arhiva, dvorane za sastanke, društvene i kulturne događaje, individualni i grupni rad s korisnicima, socijalnim radnicima i disfunkcionalnim obiteljima, obiteljsku medijaciju te za psihosocijalnu podršku, zatim dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja, spremišta i skladište, vježbaonica za tjelesnu aktivnost, sanitarni čvorovi, toaleti i tuš kabine te toplinska stanica. Bit će tu i prostor za radnu okupaciju u kojemu će korisnici usvajati nova znanja i vještine za samostalan život, poput pripreme obroka, brige o prostoru, namirnicama i hrani, brige o vlastitom zdravlju, higijeni, odjeći i drugim predmetima kojima se koriste u svakodnevnom životu. Socijalne usluge koje će se pružati u okviru ovog projekta su usluge za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem, usluga poludnevnog boravka za 50 korisnika i za odrasle osobe s invaliditetom, usluge psihosocijalne podrške u obitelji te usluge individualne i grupne psihosocijalne podrške.

– Uzbuđena sam kao i na dan svog vjenčanja. Ovo je toliko značajan događaj i za mene i za ostale članove jer nam je dosadašnji prostor stvarno bio premali za sve naše aktivnosti. Točno prije dvije godine, na današnji dan, gradonačelnik Mišel Jakšić i ja potpisali smo ugovor kojim Grad daje ovaj prostor, ovu zgradu, Udruzi na korištenje. Danas, nakon dvije godine, ovdje smo i veliki posao je pred nama – kazala je Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra.

Kao što je najavila voditeljica projekta Tajana Premec, daljnji koraci u projektu su provođenje javne nabave i odabir samih izvođača radova. Planirani početak samih radova je kolovoz 2021. godine.

3D nacrt projekta prisutnima je predstavio Vedran Petrović, direktor tvrtke Petgrad, koja je volonterski udruzi pružila svoju stručnu pomoć u pripremi materijala za natječaj.

Partneri udruge u ovom projektu su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica.

Potpuni iznos projekta sufinanciran je iz sredstava Europske unije. Razdoblje provedbe projekta je od 1. rujna 2019. do 31. prosinca 2022. godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

Početnoj konferenciji još su prisustvovali Vladimir Kramarić, načelnik Sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima jačanja gospodarstva i konkurentnosti te socijalne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture, dogradonačelnica Koprivnice Ksenija Ostriž, direktor poduzeća Kampus Igor Bajalica, član provedbenog tima projekta Mateo Ivanac, Boris Komšo, stručni savjetnik iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje i dožupan Ratimir Ljubić.

zatvori