Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Vinko Pernjak i Đurđa Sabolić stvorili su pravi mali cvjetni raj na Šoderici

Osim brojnim biljkama kojima se ne zna broj, njihova oaza mira ukrašena je raznim figuricama, kapelicom, obnovljenim biciklom.

Jezero Šoderica pokraj Koprivnice omiljeno je vikend odredište i kupalište brojnih Podravaca.

U vikend naselju brojne kuće za odmor s dvorištima prave su male oaze mira za njihove vlasnike. Među svim tim imanjima posebnom uređenošću i ljepotom ističe se ona Vinka Pernjaka koji sa svojom životnom partnericom Đurđom Sabolić, prema mišljenju mnogih, ima jednu od najuređenijih i najljepših okućnica Šoderice.

– Prije nekoliko godina brojala sam i samo ruža imam više od 200 jedinki. Koliko točno vrsti i točan broj cvijeća, ne znam. Često kada vidim neki cvijet koji mi se svidi, kupim ga ili uzmem pelcer od prijateljica, donesem u vrt i posadim – ističe vrijedna Đurđa koja se redovito brine o cvijeću.

Snimio Valentino Štefanek.

Vinka Pernjaka mnogobrojni Koprivničanci znaju s gradskih ulica gdje ih redovito uveseljava gradskim verglecom. Osim što je meštar gradskog vergleca, Vinko je aktivni sudionik gotovo svih manifestacija koje se odvijaju u Koprivnici.

– U vrtu imamo brojne ukrase i skulpture. Sve sam kupio ili dobio na Podravskim motivima, Renesansnom festivalu i na drugim manifestacijama u Koprivnici – kazao je Vinko.

Dodaje kako osim figura i mnogobrojnog cvijeća njegova okućnica prepoznatljiva je i po kapeli koju je on, inače po zanimanju električar, sam napravio. Osim kapelice, preuredio je stari bicikl, kojeg je postavio nedaleko svoje parcele.

– Kada dođu fotografirati mladence, gotovo uvijek stanu pokraj bicikla i naprave pokoju fotografiju. Volim da je lijepo i uredno. Malo sam truda uložio u bicikl, a odmah je cijeli prostor puno ljepši – istaknuo je.

Đurđa je napomenula da su česti stanovnici Šoderice i preko zime, jer, kako kaže, na Šoderici je puno opuštenije i ugodnije.

– Ujutro kad ustanemo, sjednemo na terasu i uživamo u jutarnjoj kavi i pogledu na naš vrt. Da bi vrt bio uredan i lijep, malo se treba pomučiti. Ne mogu više raditi i nisam više brza kao što sam nekad bila, ali polako se sve stigne napraviti, samo čovjek treba imati volju – naglasila je Đurđa.

Snimio Valentino Štefanek.

Istaknula je da joj često susjedi u šali znaju dobacivati da je cijelo vrijeme samo u svojem vrtu.

– Dok ujutro pijem kavu često znam vidjeti travke pa uzmem motiku i uklonim ju, jer ne mogu gledati neuredan vrt. Zato svatko tko je u prolazu i prijatelji koji dođu i vide vrt uvijek mu se dive. Pogotovo je vrt lijep početkom proljeća kada sve cvate, sada je već kraj sezone pa nije više šareno kao što je tada – objasnila je.

Naglasila je da ne zna točan broj posađenih biljaka, a ne zna ni točan naziv baš svake biljke.

– Gotovo svaki mjesec broj biljaka se mijenja. Neke uvenu, neke donesem i posadim nove. Kriterij odabira je jednostavan – ona biljka koja mi se sviđa nju posadim – kazala je.

Zaključila je da ne planira nikakva posebna proširenja ni novitete, već da će i dalje obogaćivati vrt onim biljkama koje joj se svide.

 

zatvori