Jezero Šoderica pokraj Koprivnice omiljeno je vikend odredište i kupalište brojnih Podravaca.

U vikend naselju brojne kuće za odmor s dvorištima prave su male oaze mira za njihove vlasnike. Među svim tim imanjima posebnom uređenošću i ljepotom ističe se ona Vinka Pernjaka koji sa svojom životnom partnericom Đurđom Sabolić, prema mišljenju mnogih, ima jednu od najuređenijih i najljepših okućnica Šoderice.

– Prije nekoliko godina brojala sam i samo ruža imam više od 200 jedinki. Koliko točno vrsti i točan broj cvijeća, ne znam. Često kada vidim neki cvijet koji mi se svidi, kupim ga ili uzmem pelcer od prijateljica, donesem u vrt i posadim – ističe vrijedna Đurđa koja se redovito brine o cvijeću.

Snimio Valentino Štefanek.

Vinka Pernjaka mnogobrojni Koprivničanci znaju s gradskih ulica gdje ih redovito uveseljava gradskim verglecom. Osim što je meštar gradskog vergleca, Vinko je aktivni sudionik gotovo svih manifestacija koje se odvijaju u Koprivnici.

– U vrtu imamo brojne ukrase i skulpture. Sve sam kupio ili dobio na Podravskim motivima, Renesansnom festivalu i na drugim manifestacijama u Koprivnici – kazao je Vinko.

Dodaje kako osim figura i mnogobrojnog cvijeća njegova okućnica prepoznatljiva je i po kapeli koju je on, inače po zanimanju električar, sam napravio. Osim kapelice, preuredio je stari bicikl, kojeg je postavio nedaleko svoje parcele.

– Kada dođu fotografirati mladence, gotovo uvijek stanu pokraj bicikla i naprave pokoju fotografiju. Volim da je lijepo i uredno. Malo sam truda uložio u bicikl, a odmah je cijeli prostor puno ljepši – istaknuo je.

Đurđa je napomenula da su česti stanovnici Šoderice i preko zime, jer, kako kaže, na Šoderici je puno opuštenije i ugodnije.

– Ujutro kad ustanemo, sjednemo na terasu i uživamo u jutarnjoj kavi i pogledu na naš vrt. Da bi vrt bio uredan i lijep, malo se treba pomučiti. Ne mogu više raditi i nisam više brza kao što sam nekad bila, ali polako se sve stigne napraviti, samo čovjek treba imati volju – naglasila je Đurđa.

Snimio Valentino Štefanek.

Istaknula je da joj često susjedi u šali znaju dobacivati da je cijelo vrijeme samo u svojem vrtu.

– Dok ujutro pijem kavu često znam vidjeti travke pa uzmem motiku i uklonim ju, jer ne mogu gledati neuredan vrt. Zato svatko tko je u prolazu i prijatelji koji dođu i vide vrt uvijek mu se dive. Pogotovo je vrt lijep početkom proljeća kada sve cvate, sada je već kraj sezone pa nije više šareno kao što je tada – objasnila je.

Naglasila je da ne zna točan broj posađenih biljaka, a ne zna ni točan naziv baš svake biljke.

– Gotovo svaki mjesec broj biljaka se mijenja. Neke uvenu, neke donesem i posadim nove. Kriterij odabira je jednostavan – ona biljka koja mi se sviđa nju posadim – kazala je.

Zaključila je da ne planira nikakva posebna proširenja ni novitete, već da će i dalje obogaćivati vrt onim biljkama koje joj se svide.