Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Vatrogasci Koprivničko-križevačke županije odali počast kolegama stradalima na Kornatima

Shodno zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića, u nedjelju 30. kolovoza 2020. godine u 15,25 sati i vatrogasci diljem Koprivničko-križevačke županije odali su počast svojim smrtno stradalim kornatskim herojima, paljenjem vatrogasnih sirena u trajanju od 60 sekundi. Za vrijeme zvučnih signala vatrogasci su se postrojili, upalili svijeće a potom se prisjetili svih stradalih čitanjem njihovih imena.

Naime, 30. kolovoza 2007. godine tijekom gašenja požara na otoku Kornatu živote je položilo 12 vatrogasaca, i to: Ante Crvelin, Ivica Crvelin, Tomislav Crvelin, Dino Klarić, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. Prilikom gašenja požara veoma teško je ozlijeđen vatrogasac Frane Lučić, koji je jedini preživio ovu nesreću.

Počast stradalim kolegama odali su i naši vatrogasci iz Požarnog područja Koprivnica, PP Đurđevac i PP Križevci koji se nalaze na redovnoj dislokaciji na otocima Vanga, Veliki Brijun i Lastovo.

Područje Kornata iznad uvale Šipnate, samo mjesto najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, svake godine posjećuje veliki broj hrvatskih i stranih vatrogasaca kako bi odali počast kornatskim herojima.

Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
zatvori