Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Sastali se Plenković, Koren i Jakšić: Kroz tri mjeseca počinje izgradnja brze ceste, a kroz mjesec dana radovi na pruzi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas se u Županijskoj upravi sastao s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom, saborskim zastupnikom Darkom Sobotom te gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Mišelom Jakšićem.

Razgovarali su o gospodarskoj situaciji u Koprivničko-križevačkoj županiji, brojnim projektima koji se realiziraju, a osobito onima u prometnoj infrastrukturi.

– Izrazito sam zadovoljan što napreduje cijeli projekt izgradnje velike željezničke investicije koja će povezati Križevce i Koprivnicu s mađarskom granicom. Projekt je to koji je vrijedan 2,4 milijarde kuna te je jedan od najvećih projekata i ulaganja u željezničku infrastrukturu – rekao je Plenković.

Snimio Valentino Štefanek.

Premijer je potom napomenuo kako se upravo danas u Hrvatskim cestama otvaraju ponude za nastavak izgradnje brze ceste između Križevaca i Koprivnice.

– Na taj način ćemo napraviti investiciju vrijednu više od 230 milijuna kuna koja ima za cilj prometno povezati Koprivnicu sa Zagrebom. Naš je cilj da se radi projektna dokumentacija za daljnju dionicu prema Koprivnici te da taj projekt bude nastavljen dalje – naglasio je.

Kratko se osvrnuo i na stanje u gospodarstvu rekavši kako je Podravka učinkovito prebrodila krizu izazvanu epidemijom koronavirusa.

– Dobro je što je Podravka zdrava, što je bez ikakvih potpora premostila ovu krizu i da dobro posluje. Ona je u ekonomskom smislu srce gospodarstva Koprivničko-križevačke županije – zaključio je Plenković.

Koren je rekao da su na kratkom radnom sastanku premijera Plenkovića između ostalog upoznali s projektima u zdravstvu i onima koji se tiču izgradnje pet sportskih školskih dvorana. Župan je istaknuo da je ovaj projekt izgradnje dvorana važan jer su dobili suglasnost Vlade za kreditno zaduženje za njihovu izgradnju.

Župan je premijera informirao i o tome da je dobio potvrdu da definitivno počinje izgradnja Regionalnog centra Piškornica te da bi kroz dva tjedna ministar Čorić trebao uručiti poziv za financiranje nakon čega počinje raspisivanje natječaja.

Snimio Valentino Štefanek.

Riječi je bilo i o brzoj cesti.

– Danas nam je ministar Butković potvrdio da je danas završen postupak javne nabave otvorene su ponude i dobili smo izvođača radova za tu dionicu od 7,5 kilometara od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. Slijedi provjera dokumentacije, žalbeni rokovi. Vjerujem da će kroz tri mjeseca početi radovi – uvjeren je Koren.

Dotaknuli su se i izgradnje željeznice od Križevaca do mađarske granice, a Koren očekuje da bi se kroz mjesec dana na terenu trebali pojaviti i prvi strojevi.

I koprivnički gradonačelnik upoznao je Plenkovića s projektima koji se provode na području grada u kojima imaju partnerstvo s Vladom  i resornim ministarstvima, a koji se bliže svom kraju.

– To su potpuno novi vrtić u Starigradu, zatim energetska obnova zgrade Osnovne škole Antun Nemšić Gostovinski, aglomeracija Koprivničkih voda – kazao je gradonačelnik.

Jakšić je spomenuo i da se ovih dana očekuje potpisivanje ugovora za radove na sportskoj dvorani Osnovne škole Đuro Ester, a kroz mjesec dana očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju nove škole na Podolicama.

Snimio Valentino Štefanek.

– Veseli da ćemo imati u tim projektima partnera u Vladi Republike Hrvatske u opremanju samih školskih objekata – napomenuo je.

Jakšić se osvrnuo i na projekte koji se rade u partnerstvu s Hrvatskim cestama na području Koprivnice, spomenuvši pritom da je za rotor u Sabolićevoj raspisana javna nabava, rotor na Zagrebačkoj čeka građevinsku dozvolu.

Na sastanku je Jakšić potegnuo i pitanje Sveučilišta Sjever za koje je premijer kazao da će, temeljem odluke Ustavnog suda, biti vraćeno na listu na kojoj je prvotno i trebalo biti.

Što se pak tiče brze ceste, Jakšić se osvrnuo na dionicu do Koprivnice rekavši da je dobio obećanje premijera i ministra da će se paralaleno raditi sve ono što je potrebno za cestu koja će od Kloštra Vojakovačkog ići dalje do Koprivnice.

Tekst pripremile Sonja Barčanec i Adela Zember.

 

Premijer Andrej Plenković u posjetu Koprivnici

Objavljuje Drava.info u Utorak, 22. rujna 2020.

 

zatvori