Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Sastali se županijski vijećnici, oporbu zanimalo što s izgradnjom sportskih dvorana i minusom koprivničke bolnice

Nakon ljetne stanke od otprilike tri mjeseca danas su se u koprivničkom Domu mladih sastale članice i članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Na dnevnom redu 20. sjednice Županijske skupštine bila su 24 točke, među kojima i donošenje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za prvo polugodište.

Ukupni prihodi i primici planirani za prvu polovicu 2020. godinu iznose 740,6 milijuna kuna, a ostvarenje istih iznosi 293,7 milijuna kuna, odnosno 39,66 posto godišnjeg plana, rekao je na početku sjednice župan Darko Koren.

– Dozvolite mi da u nekoliko riječi predstavim razdoblje koje je iza nas ostavilo mnogo toga s čim se nismo nikada do sada susretali u našim životima i djelovanju, bilo političkom ili nekom drugom. Kad saberemo sve ovo što se događalo, možemo reći da smo u suštini ispunili sve ono što je bilo moguće. Kad govorimo isključivo o brojčanim pokazateljima, onda moram reći da su prihodi i primici odnosno rashodi i izdaci u prvom polugodištu bili na razini od otprilike 294 milijuna kuna, za razliku od istoga razdoblja prošle godine kada su bili otprilike 200 milijuna. Razlog te razlike je u činjenici da smo od ove godine kroz županijski proračun bilancirali prihode i rashode plaća naših prosvjetnih djelatnika i još neke druge decentralizirane funkcije manjih iznosa. Kad smo donosili proračun za ovu godinu, on je bio osjetno veći nego godinu prije upravo iz tog razloga. Ono što je također povećalo taj iznos je i sporazum sklopljen između Ministarstva uprave i Koprivničko-križevačke županije o preuzimanju Ureda državne uprave – kazao je župan.

Što se tiče poreza i prireza na dohodak i županijskih poreza, oni su ostvareni u iznosu od 26,5 milijuna kuna i čine devet posto u odnosu na ukupno ostvarene prihode i primitke te su najveći dio županijskih nenamjenskih prihoda.

– To je podatak koji pokazuje da je uslijed pada gospodarske aktivnosti došlo do pada prihoda, a on se očekuje i na godišnjoj razini – dodao je župan.

Zbog prenesenih gubitaka iz prethodnih razdoblja u iznosu od 45,5 milijuna kuna, ukupni rezultat Koprivničko-križevačke županije na polovici ove godine je negativan i iznosi 41,4 milijuna kuna.

– Najznačajniji utjecaj na to odnosno gotovo jedni ima sistemski manjak koji proizlazi iz poslovanja naše bolnice koji je kumuliran svih prethodnih godina. Trend povećanja gubitaka nastavlja se i dalje budući da se radi o tzv. sistemskom jazu. Županija ne raspolaže ni mjerama, ni instrumentima, ni sredstvima kako bi te trendove mogla promijeniti. To se očekuje od države – zaključio je.

Podsjetimo, župan je na Županijskoj skupštini u lipnju, kada je minus bolnice također bio tema sjednice, objasnio kako prihodi koje zdravstvene ustanove dobivaju temeljem prava HZZO-a nisu dovoljni da se podmire svi oni troškovi koji se stvaraju tijekom godine. – Ti se gubici generiraju iz godine u godinu dok se ne saniraju iz državnog proračuna ili nekih drugih izvora – rekao je župan.

Snimila Sonja Barčanec.

Nakon županovog obraćanja prisutnima se obratila SDP-ova Marija Vukobratović.

– Klub SDP-a i laburista ima puno razumijevanja za situaciju u kojoj se odvijalo izvršenje proračuna stoga ćemo ovog puta biti suzdržani, a ne protiv kao inače iako ima dosta elemenata da budemo protiv. Naime, ima nekih stavki koje mi nisu potpuno jasne, a nisam pronašla ni obrazloženje. Primjerice, za socijalnu skrb izvršenje proračuna je 26%. Sredstva koja se tiču pomoći starijima trebala su biti izvršena u većem iznosu, pogotovo sada. Jasno mi je da je za kulturu izvršeno svega 16% s obzirom na to da se događanja nisu odvijala, međutim za sportske dvorane je izvršenje 0%, a tu se moglo više napraviti – rekla je Vukobratović i dodala da ne podržava ni izvršenje proračuna koje se odnosi na potpore poljoprivredi.

Župan Koren odgovorio je da su s natječajima za izgradnju dvorana započeli tek u lipnju zbog objektivnih okolnosti.

– Vjerujem da ćemo do kraja godine uloviti ritam korištenja sredstava. Što se tiče dvorana, mogu reći da smo napravili fantastičan posao. Ta ideja je stara tek godinu dana. Riječ je o projektu koji je financiran iz više izvora, za njega je trebalo ishoditi mnoge suglasnosti. Dobili smo izuzetno dobru ponudu poslovne banke za kreditnim zaduženjem. Proveli smo dva natječaja, potpisan je ugovor u Žabnu, odabran je izvođač u Orehovcu, a bit će i potpis ugovora ovih dana. U Kalinovcu smo također došli do izvođača i potpisa ugovora. U završnoj smo fazi u Rasinji i u Kloštru Podravskom s dobivanjem građevinske dozvole. Vjerujte mi, brže nije moglo – odgovorio je župan Koren.

Snimila Sonja Barčanec.

SDP-ov Marko Fucak osvrnuo se na gubitak u proračunu za koji je zaslužna koprivnička bolnica.

– Minus bolnice od 77 milijuna kuna bode za oči već duže vrijeme. Postavlja se pitanje što dalje i kako postupiti u sljedećem razdoblju. Očito će taj minus ostati, nitko ga neće izbrisati, možda će se protezati narednih 5, 10 ili 15 godina, gdje je tu kraj? Što dalje? Hoće li se država zaduživati pa rješavati te minuse u bolnicama? – upitao je Fucak.

– Mislim da ne mogu dati neki konkretan odgovor ovdje. To je pitanje za Vladu i za resorna ministarstva. Kako će oni to riješiti sada zaista ne mogu odgovoriti, mogu samo raspravljati o tome bez nekog konačnog rezultata – bio je kratak u odgovoru župan Koren.

Polugodišnje izvršenje proračuna nakon rasprave doneseno je s 24 glasa za i osam suzdržanih.

zatvori