Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO: PRVI MURALI SU GOTOVI – SAF ide u završnicu, u Koprivnicu stiže još umjetnika

Iako su mnogi ovogodišnji festivali odgođeni za 2021. godinu koprivnički je Street art festival ipak doživio svoje osmo izdanje, na otvorenom, u druženju uz razmak, individualnom radu i posjetima.

– U predivnom ambijentu koji združuje prirodu i vojnu arhitekturu i koji se u posljednjih nekoliko godina sve više adaptira i dobiva nove namjene održan je prvi dio festivala. U Mačkovcu, domu mnogih mačaka o kojima brine Udruga Šinterice dobra srca nastali su prvi murali i već na početku postali zaštitni znak ovogodišnjeg festivala – rekla je Maša Zamljačanec iz udruge Mamuze koja je organizator ovog festivala.

Napomenula je da umjetnica koja se na festivalu pojavila prvi put i predstavila pod pseudonimom Shy već je prvog dana festivala napravila mural djevojke koja čuva mačku, a monokromatski sjedeći portret žene s mačkom na crvenoj pozadini izveo je koprivnički autor Blanana. Publika je uživala uz umjetnost s jedne, a prirodu s druge strane, a murali se svakodnevno mogu posjetiti.

Zamljačanec je dodala da su od prvog dana festivala, u središtu nekadašnjeg kompleksa vojarne posjetitelji mogli pratiti troje drugih umjetnika – Tanju, Tothem i Sinka.

Tanju je SAF ugostio prvi puta, a pridružio joj se jedan od rezidencijalnih umjetnika festivala – Sinko. Mlada dizajnerica i domaći ilustrator udružili su snage na velikom zidu u središtu kompleksa gdje nastaje mural vibrantnih boja koji propituje svakodnevicu današnjeg društva na humorističan i grafički način. Poznato ime na novoj lokaciji unutar Kampusa je Tothem. Ona se ove godine predstavlja i kao Goya, a svoju povezanost s prirodom nije zanemarila ni ove godine. U središtu Kampusa ona će oslikati čitavu jednu zgradu i tako arhitekturu još više uklopiti u krajolik. Kako ovo troje umjetnika napreduje možete provjeriti već danas – objasnila je Zamljačanec.

Napomenula je da u nastavku festivala slijede gostovanja još nekih umjetnika i umjetnica. Među njima je Worg, umjetnik iz Križevaca s adresom u Koprivnici koji se na SAF vraća treći puta. On će u poslijepodnevnim satima na prvom katu Knjižnice i čitaonice Fran Galović izvesti jedini ovogodišnji mural u zatvorenom prostoru.

Sredina tjedna donosi još nekoliko novih imena – Theia, Borna, Petra, Kristina, Epoha i ojoMAGico. Dio njih će svoje murale izvesti na zgradi FUNK-a u Kampusu, a dio će umjetničke radove integrirati u središte Koprivnice – na zid Zajednice tehničke kulture.

– SAF će ove godine prvi puta i izaći izvan Koprivnice i predstaviti mural s temom putovanja, autorice koje se predstavlja pseudonimom Epoha na pročelju sportske dvorane u Virju – istaknula je Zamljačanec.

Naglasila je da će Tehia pak izvesti u bivšoj vojarni sliku jelena, Kristina će na istom mjestu izraditi mural s temom prirode, a u sličnoj će maniri zajednički rad izvesti mlade studentice Akademije likovne umjetnosti Petra i Borna.

Spomenimo i da će se u slučaju lošeg vremena gostovanja umjetnika održati tijekom idućeg tjedna.

Dodajmo i da je ovogodišnje izdanje omogućeno sredstvima Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

zatvori