Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Obitelj Bebek organizirala berbu u retro stilu, 30-ak berača uz pratnju tamburaša uživalo druženju

Ovogodišnja berba obitelji Bebek bila je sve samo ne obična.

Naime na inicijativu bračnog bara Mirele i Dalibora Bebeka, 30-ak berača došlo je u berbu odjeveno u starinsku odjeću i obuću.

Ovoj retro berbi pridružio se i Tamburaški sastav Krizni Stožer tako da veselja i pjesme tijekom cijelog dana nije nedostajalo na Leptan bregu u Kunovec Bregu.

– Volim kazati da imam mali krug velikih ljudi. Često znamo organizirati druženja povodom Martinja, Vincekova, a kada su primjerice maškare, svi se maskiramo i zabavljamo. Tako da ovo nije prvi put da smo ovako nešto napravili. Kod nas je svako malo neka zabava i druženje – naglasila je Bebek.

Dodala je da su tako došli i na ideju da organiziraju berbu grožđa “po starinski”. Ističe kako je vinograd zahvatio američki cvrčak zbog kojega je urod bio 30-ak posto manji nego lani.

– S obzirom na to da se bolest uzrokovana američkim cvrčkom pojavila u našem vinogradu, odlučili smo napraviti berbu koja će se pamtiti u slučaju da je ovo, ne daj Bože, bila zadnja – rekla je Bebek.

Kazala je kako je cijeli dan prošao u svečanom tonu.

– Ujutro je bilo okupljanje pod bregom, pješke smo uz pratnju tamburaša otišli do naše starinske klijeti. Tamo nas je čekao domaći aperitiv koji sama slažem od domaćih sastojaka. Nakon aperitiva, prišlo se tradicionalnom doručku koji je bio već poslužen u klijeti. Nakon što smo se najeli, uslijedila je pjesma na brijegu i nakon svega toga počela je berba – istaknula je kazavši kako se bralo uz pratnju tamburaša.

Naglasila je da se nabrano grožđe stavljalo u starinske drvene bednje u kojima su djevojke gazile grožđe.

– Zahvalila bih svima koji su došli na berbu i što su prihvatili moju zamisao. Na kraju svi smo se lijepo zabavili što je i najvažnije – kazala je.

Bebek je zaključila kako se nada da će i sljedeće godine berba proći u dobrom raspoloženju i tradicionalnom stilu.

 

zatvori