Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Malo vatrogasno natjecanje mladeži DVD-a Draganovec

Pandemija izazvana koronavirusom ovog ljeta promijenila je sve planove članova DVD-a Draganovec, poglavito mladeži koja nije mogla sudjelovati na željno očekivanim natjecanjima. Da bi razbili monotoniju, u društvu su 3. rujna 2020. godine organizirali svoje malo vatrogasno „natjecanje“ na vježbalištu u Draganovcu.

Mladež je bila podijeljena u dvije ekipe, složene su tri neobične staze u kojima su se nalazili elementi klasične vježbe i štafetne utrke za mladež te su veoma marljivo uvježbavali sve te elemente. Tijekom vježbi učili su kako konstruktivnom komunikacijom poučiti druge da unaprijede svoj rad.

”Ovakav oblik vježbe ne samo da je potaknuo njihov natjecateljski duh nego ima puno ostalih prednosti kao što je poticanje timskog rada, samoevaluacija i evaluacija drugih u istom timu, obogaćivanje natjecateljskih iskustva konkretnim primjerima i sl. Kondicijski je također bilo zahtjevno pa smo i u tome napredovali te su svi uspješno savladali sve elemente zbog čega će u budućnosti moći bez problema odraditi bilo koji dio staze i uskočiti na bilo koje mjesto, ako dođe do nepredviđenih situacija” – rekla je Nikolina Pajski, zamjenica zapovjednika i voditeljica mladeži.

Tijekom natjecanja, poštivanje svih epidemioloških mjera bilo je posebno naglašeno.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Draganovec osnovalo je 1994. godine nekoliko entuzijasta, vrijednih i nadasve nepokolebljivih pojedinaca koji su odlučno krenuli u jedan, njima tada još nepoznat svijet.

Društvo se bavi radom svih ekipa, no najviše pozornosti posvećuje se radu s mladeži.

Prvi istaknuti rezultati, vidljivi su već 2000., milenijske godine, plasmanom DVD-a Draganovec na Državno prvenstvo u Varaždinu sa ženskom A ekipom.
Da su ušli u sam vrh hrvatskoga vatrogastva, govori i činjenica o broju plasmana i osvojenih visokih mjesta na državnim natjecanjima i to: Pula mladež M i Ž (2002.), Đakovo mladež M i Ž, Osijek žene A (2004.), Jastrebarsko mladež M i Ž (2006.), Makarska mladež M i Ž, Split žene B (2008.), Zadar mladež Ž i žene B (2012.).

Da stoje uz rame s najboljima u Hrvatskoj, najbolje govori odlazak muške mladeži 2005. godine u Varaždin na vatrogasnu olimpijadu, pod budnim okom tadašnje trenerice i zapovjednice Danijele Piskač koja je ujedno svojim angažmanom pomicala granice ženskog vatrogastva kao trenerica, natjecateljica, zapovjednica i sutkinja.

Članica DVD-a Draganovec Lana Bobovec bila je 2007. pozvana u ekipu mladeži DVD-a Jalševec Breški te je s tom ekipom nastupala na olimpijadi 2007. godine u Švedskoj i 2009. godine u Češkoj.

Zadnji plasman mladeži na Državno natjecanje bio je sa ženskom ekipom 2014. godine, nakon kojeg dolazi do smjene generacija, što je za maleno mjesto od 400-tinjak žitelja bio velik izazov. Unatoč tomu, nastavljaju osvajati mnoga druga natjecanja, a i redati odlične rezultate sa ženskom veteranskom ekipom koja se i ove, 2020. godine plasirala na Državno natjecanje.

Na mjesto zapovjednika dolazi 2018. godine Mihaela Martinjak Lončarek i od tada se kreće s novim idejama. Mihaela se bavi administrativnim poslovima, operativnim dijelom, osposobljavanjima, a ujedno je i vatrogasna sutkinja. Počinje okupljanje nove ekipe i izbor kvalitetnih ljudi na ključne pozicije unutar DVD-a.

Vođenje mladeži preuzela je Nikolina Pajski, koja je nakon samo dva mjeseca rada na zadnjem Županijskom natjecanju s muškom ekipom ostvarila peto mjesto. Rad s djecom preuzima Marsela Nemec, a Danijela Piskač Horvat voditelj je ženskih A i B ekipa.

”Iako je DVD Draganovec pretežno natjecateljsko društvo i broji najviše ženskih aktivnih članova, naši članovi Upravnog odbora Zlatko Hiržin, Matija Šturbek te predsjednik Siniša Nemec uvijek su tu i nesebično pomažu, poglavito kod intervencija ispumpavanja i prepumpavanja bunara, otklanjanja srušenih stabala te sanacija štete kod posljedica poplava i drugih vremenskih nepogoda” – rekla je zapovjednica DVD-a Draganovec Mihaela Martinjak Lončarek.

U sklopu operativnog tima su i dva operativca koji su završili tečaj za bolničare: Aleksandra Medvarić i Melita Šeb.

Mnogo toga ne bi bilo moguće ostvariti bez podrške Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice, koja je neupitna.

Novi su izazovi pred svim članovima DVD-a Draganovec, a oni su ih spremni prihvatiti.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

 

 

zatvori