Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Koprivnički studenti pomažu muzealcima

Ljudi često kažu da svako vrijeme nosi svoje. Ista je situacija i u Muzeju što se tiče radova na muzejskoj građi, njenoj dokumentaciji, obradi, zaštiti, izlaganju.

Tijekom zime, kada je hladnije, većina svakodnevnih poslova odnosi se na obradu i inventarizaciju muzejske građe, pripremu tekućih izložbi te manje i pripremne radove na preventivnoj zaštiti muzejske građe koji se intenzivnije odvijaju tijekom toplijeg vremena. Krajem zime i početkom proljeća, nakon nabave materijala, započinje intenzivniji rad na preventivnoj zaštiti muzejske građe koji prati i njena inventarizacija.

U tim radovima djelatnicima Muzeja već nekoliko godina, u razdoblju između srpnja i rujna, tradicionalno pomažu i koprivnički studenti, u sklopu obveze obavljanja društveno korisnog rada temeljem Ugovora o stipendiranju koji su potpisali s Gradom. Sukladno Ugovoru studenti su obvezni odraditi 10 sati, a samostalno biraju u kojoj će od gradskih ustanova izvršiti obveze iz Ugovora. Ove je godine društveno koristan rad u Muzeju dosad odradilo 42 stipendista koji su tijekom posljednja dva mjeseca, u Galeriji Koprivnica, Muzeju, Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama te izdvojenom muzejskom spremištu u Kampusu, pomagali kustosima te tehničkom i administrativnom osoblju Muzeja prilikom obavljanja svakodnevnih poslova.

Budući da studenti koji su svoju obvezu društveno korisnog rada odlučili odraditi u Muzeju studiraju na različitim fakultetima, pokušalo ih se, koliko je to bilo moguće, uključiti u poslove vezane uz njihove buduće struke. Sukladno tome, ali i s obzirom na raznovrsnost muzejske građe, tekuće zadatke zaposlenika Muzeja, kao i Godišnji plan rada Muzeja, poslovi na kojima su koprivnički studenti uskakali muzealcima uključivali su pomoć pri skidanju i postavu izložbi te odrađivanje dežurstava za vrijeme njihova trajanja; fotografiranje muzejske građe; digitalizacija muzejske dokumentacije vezane uz inventarnu i studijsku građu; pomoć pri uređenju stalnog postava, preventivno čišćenje predmeta te njihovo prepakiravanje.

Ovom prilikom željeli bismo zahvaliti svim koprivničkim studentima koji su svoju obvezu društveno korisnog rada odradili u Muzeju grada Koprivnice te na taj način pomogli muzealcima u svakodnevnim poslovima digitalizacije, obrade, zaštite i izlaganja muzejske građe te se nadamo da su kroz tih nekoliko sati zapamtili i pokoji podatak vezan uz kulturnu baštinu Podravine. Svima njima želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem školovanju i nadamo se kako će i oni uskoro naći svoje mjesto pod suncem!

zatvori