Utorak, 23. travnja 2024.

Dom mladih novo je mjesto okupljanja kreativnih Koprivničanaca, projekt KUPID donosi pregršt aktivnosti za svakoga

U novouređenom prostoru Doma mladih jučer, u četvrtak, održana je početna konferencija projekta KUPID – Koprivničke Udruge Ponovno Imaju DOM.

Glavni nositelj projekta je Udruga Kopriva, a njegova ukupna vrijednost je malo više od 1,5 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena za adaptaciju i opremanje prostora Doma mladih Koprivnica, revitalizaciju prostora kroz organizaciju raznih aktivnosti usmjerenih na ekologiju, zdrav način života, prehranu, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, likovno, filmsko i kazališno stvaralaštvo.

– Cijeli ovaj projekt je osmišljen tako da zajedno s 18 koprivničkih udruga provedemo 30 programa koji su vezani uz različite segmente poput primjerice slikarstva, kreativnog izražavanja i volontiranja. Zajedno ćemo provesti više od 200 aktivnosti – rekao je voditelj projekta Alen Kerovec i dodao kako je zahvaljujući projektu već sada sklopljeno 28 volonterskih ugovora te omogućeno zapošljavanje dvije osobe na puno radno vrijeme.

Snimio Valentino Štefanek.

Revitalizacija prostora će biti provedena kroz tri razine. Adaptacija i opremanje je već odrađeno, a slijedi nabava tehničke opreme, poput razglasa, mikrofona, projektora i platna, te strategija sudioničkog upravljanja prostorom.

– Jedna od prvih aktivnosti koje smo proveli bili su soboslikarski radovi koji su izvršeni u predvorju Doma mladih te u uredskom prostoru. Sanirali smo pukotine na zidovima i stropovima, a obojen je i kameni zid u sivu fasadnu boju. Nabavili smo i panel zavjese, a postavili smo i taktilne trake za pomoć pri kretanju slijepih i slabovidnih osoba. Za više prostorija nabavili smo i namještaj – kazala je Maja Balaško Kiš, voditeljica Odsjeka za europske poslove.

Iz Udruge Kopriva istaknuli su kako su za ovaj veliki rezultat prije svega zaslužni ljudi koji djeluju u spomenutoj koprivničkoj udruzi.

– Sve ovo pokazuje pravu međusektorsku suradnju gdje jedni drugima pomažemo, osmišljavamo nove stvari i na kraju krajeva provodimo aktivnosti. Europa je to jednostavno morala prihvatiti i iznimno me veseli kako je sve počelo. Bez pravog voditelja, organizatora zajednice koji to radi sa srcem i svih koji su uključeni to ne bi bilo toliko prepoznato. Sve se svodi na to da osmišljavamo aktivnosti koje bi našim sugrađanima bile zanimljive – kazao je predsjednik Udruge Kopriva Ivan Funtek.

Snimio Valentino Štefanek.

Partner na projektu je, između ostalih, Pučko otvoreno učilište Koprivnica čije je sudjelovanje u aktivnostima prije svega vezano uz edukacije.

– Ono što je naš najvažniji zadatak u ovom projektu je osmišljavanje, razvoj i uvođenje suvremenih inicijativa za sudjelovanje građana u procesu upravljanja prostorima u javnom vlasništvu u lokalnoj zajednici – rekla je Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica.

Gradsko komunalno poduzeće Komunalac također je jedan od partnera na projektu.

– Dom mladih dugo godina djeluje kao dom udrugama, a sada sa svim iskoracima koji su napravljeni daje jedan novi smjer – rekla je Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca i napomenula kako će udruge u Komunalcu uvijek imati podršku.

Važno je također za istaknuti kako je izvan financijskog okvira projekta, na trošak Komunalca uređen pod i uvedena klima u velikoj dvorani Doma mladih.

Snimio Valentino Štefanek.

Veliki značaj ovog projekta za koprivničke udruge, ali i sugrađane istaknula je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

– Ovaj projekt je izuzetno važan nama Koprivničancima, ali i svim udrugama koje su u njemu okupljene jer omogućava zaista brojne aktivnosti koje pokrivaju veliki spektar interesa za najrazličitije društvene grupe. Doista jako vrijedna stvar za naš mali grad – kazala je dogradonačelnica.

Organizacije civilnog društva koje sudjeluju u provedbi projekta i programskoj revitalizaciji Doma mladih Koprivnica su Pčelarska udruga Lipa Koprivnica, Udruga Dobar Film, Udruga MOJA, Klub za starije osobe Mariška, Udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije, Likovni klub Paleta, Društvo Naša Djeca, Mažoretkinje grada Koprivnice, Zajednica športskih udruga grada Koprivnice, Ludens teatar, Udruga zdravlje iz prirode, Plesni studio JUMP, Zelena Akcija, Zelena Mreža Aktivističkih Grupa, Bio vrt u skladu s prirodom te Zaštitarsko ekološka udruga Senjar.

Projekt je započeo 29. svibnja 2020. godine i trajat će dvije godine. Ukupna vrijednost mu je 1.553.566,67 kuna, od čega je vrijednost sufinanciranja Europske unije 1.320.531,67 kuna, a vrijednost sufinanciranja Republike Hrvatske 233.035,00 kuna.

zatvori