Utorak, 19. ožujka 2024.

Gimnazijalka Danea Rakita izlaže svoje crteže u knjižnici: Crtanje je moja sigurna zona, smiruje me

U izlozima koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović do 30. rujna svoje radove predstavlja mlada gimnazijalka Danea Rakita.

Rođena je u Virovitici 2004. godine, a od 2009. godine živi u Koprivnici gdje je pohađala Osnovnu školu Braća Radić, a trenutno je učenica drugog razreda Gimnazije Fran Galović.

– Crtanje me počelo zanimati u petom razredu osnovne škole kada sam se prijavila za školsku likovnu grupu, ali na crtanju kao vještini radim od 13. godine. Ni sama nisam sigurna zašto sam se baš odlučila za crtanje. Rekla bih da me volja za crtanjem uhvatila kada sam počela koristiti društvene mreže. Na Instagramu sam svakodnevno gledala crteže drugih umjetnika koji su me inspirirali da se i ja u tome okušam – rekla je Danea.

Ustupila Danea Rakita.

Dodala je da su joj najprivlačniji portreti, što se i vidi prema izloženim crtežima. Iako je probala crtati i druge motive, ističe da joj ništa nije zanimljivo kao portret.

– Na primjer, kada crtam prirodu ili životinje, dijelovi kao što su dlaka životinja, lišće, trava i voda dosta su repetitivni i time meni dosadni za crtanje. Najbolje to mogu objasniti ovako – kada crtate drvo i napravite neki dio drveta drugačijim od primjera kojeg koristite, nitko neće primijetiti razliku. Kada je riječ o portretu svaki detalj puno znači, jer ako drugačije nacrtate sitnicu, to je sasvim druga osoba. Naravno, ni jedan umjetnik ne napravi portret koji je 100 posto jednak fotografiji, svi vidimo druge na svoj način – objasnila je ova mlada gimnazijalka.

Napomenula je da najviše crta olovkom i bojicama, a u zadnje vrijeme počela je koristiti i crno penkalo. Za crtanje kaže da joj predstavlja sigurnu zonu.

Smiruje me i pomaže mi zaboraviti loše trenutke. Kad gledam stare crteže sjetim se i trenutka kada sam to crtala, atmosfere i osjećaja – istaknula je i napomenula da sve što zna, naučila je sama uz mnogo vježbe.

Kazala je kako joj nije bilo teško jer to uistinu voli raditi.

– Prije sam razmišljala o tečajevima, ali sam zaključila da želim stvoriti svoj način crtanja. Crtam prvenstveno za sebe pa bi mi teško palo da moram pratiti pravila ili crtati nešto zadano – objasnila je.

Ustupila Danea Rakita.

Dugo vremena nije željela pokazivati svoje radove na izložbama jer ih je shvaćala vrlo osobno, no na preporuku svoje profesorice likovne umjetnosti i mentorice Ive Bolfek, prijavila se za izložbu u izlozima knjižnice.

– Sudjelovala sam u nekim manjim natječajima u osnovnoj školi i u natjecanju LIK ove godine koje je nažalost odgođeno na neko vrijeme zbog trenutnih okolnosti. Prvi put sam ih imala izložene u Općini Rasinja u 2018. godine – rekla je Danea.

Kada je riječ o planovima nakon srednjoškolskog obrazovanja, oni joj se čine još dalekima.

– Trenutno stvarno ne znam, ali definitivno će biti nešto povezano s umjetnošću – zaključila je Danea koji osim crtanja uživa u slušanju glazbe, igra indie video igre, voli čitati i stripove poput Alan Forda, ali i japanske stripove od kojih joj je najdraži Death Note, a uz sve to osim tradicionalnog crtanja, uči i digitalno u kojem se više koncentrira na dizajn nego na realizam.

Spomenimo i da osim u izlozima knjižnice, Daneini radovi mogu se pogledati i na njenom Instagram profilu.

zatvori