Petak, 29. ožujka 2024.

Zelena Piškornica kazneno prijavila zaposlenike i odgovorne u Piškornici zbog pomora riba u Glibokom

Udruga ‘Zelena Piškornica’ Koprivnički Ivanec i Udruga ‘Drugi val’ protiv zaposlenika Piškornice – sanacijskog odlagališta, kao i Piškornice sanacijskog odlagališta kao pravne osobe, podnijeli su kaznenu prijavu zbog pomora riba u potoku Gliboki.

Kako je na konferenciji za medije u ponedjeljak rekao predsjednik Zelene Piškornice dr. Ivica Jakupić, pomori riba počeli su se događati prilikom obilnih oborina 2013., a potom su se nastavili svake dvije godine. Za to optužuju odgovorne u Piškornici zbog kojih je Gliboki zagađen teškim metalima.

– Mi mislimo da je zagađenje došlo s Piškornice, no sam mehanizam kako se to dogodilo ne znamo. Je li problem u eluatima u obliku prašine, je li problem u tome da su se zbog velike količine vode prelijale lagune i procjedna voda je otišla u kanal za oborinske vode… Druga mogućnost je da su se podigle podzemne vode koje su tamo izuzetno visoko. Prije smo protestirali i upozoravali da zbog prethodnih požara postoji mogućnost da je pukla membrana. Četvrto, pored same Piškornice ima 100 tisuća tona nesaniranog dijela odlagališta čija se sanacija stalno odgađa. Sve to Gliboki povlači sa sobom. Dakle, mehanizam može biti višestruk, no primarno smatramo da je zagađenje došlo s Piškornice sanacijskog odlagališta. Naravno to treba dokazati u postupku.

Foto: Zelena Piškornica

Treba napomenuti, a i sam Jakupić je to nekoliko puta rekao, uzrok pomora riba dosad nije razriješen.

– Istraga navodno traje, iako te istrage obično ništa posebno ne donesu, nikad se nije znalo tko je kriv. Ovaj put mi mislimo da je ovo pravi ekocid i tome treba prići malo ozbiljnije. Zbog toga i ova kaznena prijava.

Ukoliko Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici ne pokrene postupak, Zelena Piškornica će sama voditi istragu, a slučaj će prijaviti i Eurojustu, agenciji Europske unije. Kaznenu prijavu će možda proširiti, dodao je Jakupić, zato što se pored kanala Gliboki nalazi spomenik prirode – livade u Zovju, stanište velikog i zagasitog plavca, ugroženih vrsta dnevnih leptira.

– Zato ćemo se i obratiti Eurojustu jer ovo ima indicije da je riječ o korporativnom kaznenom djelu zbog djelovanja na okoliš – dodao je Jakupić.

Ribočuvari Zajednice športsko ribolovnih klubova Koprivnice obišli su potok Gliboki te primijetili ogromne masne mrlje, rekao je predsjednik Zajednice Ivica Sabolić i dodao da se nada da će se ovaj slučaj napokon riješiti.

zatvori