Utorak, 19. ožujka 2024.

FOTO Posjetili smo vrt Milke Gregurić: To je moja oaza za opuštanje u kojoj imam više od 60 raznih biljaka

Biti u mirovini i biti u mirovanju dvije su različite stvari, a Milka Gregurić pravi je primjer toga. Ova vitalna Koprivničanka po mnogima ima jedan od najljepših i najuređenijih eko vrtova u Špoljarskoj ulici.

Milki ovo nije prvi vrt koji obrađuje; do sada ih je u svojoj vrtlarskoj karijeri imala sedam.

– Ovaj vrt preuzela sam prije dvije godine. Prije njega obrađivala sam vrt veličine gotovo pola rali. Za primjer veličine tog vrta, jedne sam godine ubrala čak 80 kilograma graška u prvoj berbi, a grašak se bere pet puta. Naravno, uz grašak imala sam i ostalo povrće – istaknula je Milka.

Nakon što je prestala obrađivati zadnji vrt ostalo joj je nešto sjemena i tražila je neki komadićak zemlje gdje bi ga mogla posaditi da ne propadne.

Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.

Tada sam se sjetila da postoje eko vrtovi. Sjela sam u auto, došla sam ovamo i pregledala sve parcele. Jako mi se dopala ova koju obrađujem, a ona je tada bila jako zapuštena. Tada sam se javila odgovornim ljudima za vrtove. Došli smo ovamo, ponudili su mi prvo jednu parcelu na drugom mjestu, tada sam ja pitala mogu li ipak dobiti ovu koju sam si odabrala. Osim toga, zamolila sam za još jednu parcelu jer mi je jedna bila suviše mala – naglasila je, istaknuvši kako je dobila pozitivni odgovor na obje molbe.

Na dvije parcele koje obrađuje, svaka po 50-ak metara kvadratnih, ima 50-ak biljaka i više od 15 vrsta povrća.

– Kada sam preuzela parcelu, sa sinom sam ju zaštihala za četiri sata. Prošle godine sam imala najljepši vrt. Tu nema puno posla, kada se vrt redovno održava, onda je on uredan i s minimalno posla – istaknula je vrijedna gospođa Milka u čijem vrtu nema ni jedne neželjene travke.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodaje kako, premda je vrt ekološki, svejedno se s organskim gnojivima prihranjuju biljke te se moraju štititi od nametnika i bolesti, ali ekološkim preparatima na biljnoj bazi.

– Ovaj vrt je i više nego dovoljan za moje potrebe. Sav višak povrća poklonim, rodbini, prijateljicama, poznanicima i susjedima. Osim povrća često uberem i cvijeće koje također poklanjam dragim mi ljudima – kazala je.

Milka nam je kazala kako osim što se iz svojeg vlastitog vrta opskrbljuje domaćim povrćem, vrt joj služi za punjenje energijom.

Snimio Valentino Štefanek.

– Često ovamo znam doći samo da sjednem i uživam u prirodi i friškom zraku. Uvijek sa sobom ponesem pokoji kolač, sok i kavu tako da ako mi netko dođe da imam čime počastiti. Nerijetko i susjede s drugih parcela vrtova pozovem na kavu te porazgovaramo – ispričala je.

Dodala je kako je po zanimanju frizerka te kako je naučena porazgovarati s ljudima i jako joj je drago kada može ugostiti nekoga u svojem vrtu.

– Moja mašta radi od 0 do 24. Imam jako puno ideja koje planiram provesti ove godine. Imam stari bicikl koji planiram složiti ovdje za ukras, osim toga planiram i poravnati jedan dio vrta, ali i posaditi vrbu kako bi bilo i hlada. Također u planu imam i izgradnju maloga paviljona – zaključila je neumorna Milka.

Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
zatvori