Utorak, 23. travnja 2024.

Švegović: Tvrdnje Piškornice su ‘pričam ti priču’, bilo bi mi drago da me tuže jer bi se utvrdila prava istina

'Nisu podastrijeli nijedan dokument, nalaz, izvješće, elaborat s konkretnim brojkama'

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović osvrnuo se danas na prošlotjednu konferenciju za medije Piškornice – sanacijskog odlagališta.

Podsjetimo, direktor Piškornice SO Marijan Blažok tada je odlučno odbacio sve optužbe o nepravilnostima u poslovanju i manipulacijama u količini otpada koja se nalazi na odlagalištu, a koje je javnosti iznio upravo ivanečki načelnik.

>> Iz Piškornice odbacuju sve optužbe o nepravilnostima i manipulacijama: Nekome odgovara atmosfera straha

Švegović je istaknuo da Piškornica – sanacijsko odlagalište nije ničime potkrijepila svoje tvrdnje te da, suprotno tvrdnjama direktora Blažoka, koeficijent zbijenosti jest “sveto pismo”:

– U okolišnoj dozvoli stoji koeficijent 1,42 i to je podatak koji je potpisao direktor Ružman. Da, to je sveto pismo. A vi gospodo, ako ne mislite tako, izvolite pokrenuti postupak, no do tog trenutka je 1,42. Vi imate 0,76. Fali vam pola. Na kraju krajeva, ako i jest 0,76, onda ste nesposobni jer niste dovoljno otpada sabili u jedan kubik.

Snimio Marko Posavec.

Švegović je podsjetio na to da je u dopisu Općini Državni inspektorat poručio da nije nadležan za utvrđivanje zbijenosti otpada na IV. plohi. Ocijenio je da je nalaz sudskog vještaka dobiven neprikladnom metodom te da je mišljenje Geotehničkog fakulteta u Varaždinu samo teorijsko koje je donekle opravdano, ali i dalje nije relevantno. Želi da se dođe na odlagalište i zbijenost utvrdi propisnim metodama.

– Najbolja je ona kad izvadite kubik smeća, izvažete ga i to je to.

Ne stoji ni tvrdnja da su stanovnici općine zadovoljni jer mu se stalo žale na smrad, dodao je Švegović te još jednom istaknuo da ima više od 400 potpisa mještana općine koji se protive povećanju kapaciteta odlagališta te traže njegovo zatvaranje i sanaciju.

Snimio Marko Posavec.

Novinarima je kazao i da je direktor Blažok na županijskoj skupštini Varaždinske županije prije mjesec dana tamošnjim vijećnicima rekao da upravo on ne dopušta mjerenje kvalitete zraka.

– Pa to je abnormalna ludost. Znači, ja koji brinem o zdravlju mještana općine Koprivnički Ivanec da ne dopustim mjerenje kvalitete zraka?! Ne moraju me za to ništa pitati, to je njihova obaveza.

Snimio Marko Posavec.

– Sve tvrdnje koji su prošli tjedan iznesene su nelegitimne. Nijedan dokument nisu podastrijeli s konkretnim brojkama, nijedan nalaz, nijedno izvješće, nijedan elaborat. Pričam ti priču.

O pravnim koracima koje je Piškornica SO najavila zbog štete nanesene poslovanju Švegović je rekao:

– Pa meni bi bilo drago da me tuže. Tek onda bi se utvrdila istina. Onda više ne bi bilo manipulacije podacima, onda bi se odredio vještak kojega bi predložila i jedna i druga strana. Ovako je samo jedna strana.

Na kraju Švegović je izrekao bojazan za budućnost:

– Ispast će na kraju da će Podravci morati kupovati flaširanu vodu, a mi ležimo na jezeru pitke vode Ivanščak. To će se desiti.

zatvori