Srijeda, 27. ožujka 2024.

Stanje u županiji: Nema novooboljelih od koronavirusa, bolest je aktivna kod jedne osobe

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj su raspravljene aktualnosti epidemiološkoj situaciji na području županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako u Koprivničko-križevačkoj županiji nema novoboljelih od koronavirusa te kako je svih testiranih 35 uzoraka izuzetih iz opće populacije u posljednja 24 sata negativno.

– Trenutno imamo samo jednu osobu s aktivnim pozitivitetom na koronavirus na kućnom liječenju s blagim simptomima i nadamo se da će se takav trend i nastaviti jer pred nama je proslava blagdana Velike Gospe te su najavljeni i koncerti na kojima očekujemo okupljanje velikog broja ljudi. Ovakva okupljanja predstavljaju zdravstveni rizik pa pozivam još jednom sve na odgovorno ponašanje i poštivanje svih mjera. Apeliram na sve stanovnike da u slučaju naznaka respiratornih poteškoća ili bilo kakvih oblika zdravstvenih tegoba ne sudjeluju u procesijama i vjerskim slavljima te da ne posjećuju koncerte kako bi se povoljno epidemiološko stanje nastavilo te zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana – napomenuo je načelnik Ljubić.

Načelnik je prisutne upoznao i s Odlukom o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije “Barovi” koju je s obzirom na razvoj epidemiološke situacije i provedenu analizu načina širenja bolesti COVID-19 donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Navedenom odlukom ograničeno je radno vrijeme noćnih klubova, noćnih barova, disco-barova i caffe barova do 24 sata. Ova nužna mjera počinje se primjenjivati od danas i bit će u primjeni 10 dana kada će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, odlučiti o potrebi uvođenja dodatnih mjera.

Predstavnici zdravstvenih ustanova izvijestili su kako sustav funkcionira bez ikakvih poteškoća, a predstavnici PU Koprivničko-križevačke i Službe civilne zaštite Koprivnica su dodali kako u proteklom razdoblju nisu zabilježena veća kršenja epidemioloških mjera te da će se tijekom vikenda s obzirom na blagdan Velike Gospe pojačano vršiti kontrole u skladu s uputama i preporukama Nacionalnog stožera.

Na kraju koordinacije župan Darko Koren još je jednom apelirao na stanovnike županije istaknuvši kako razvoj epidemiološke situacije i porast broja oboljelih u drugim dijelovima Hrvatske svima treba biti upozorenje.

– Proslava blagdana Velike Gospe i manifestacije koje su pred nama mogu vrlo lako biti okidač za neželjene situacije na području naše županije, a trendovi povećanja broja oboljelih kojima svjedočimo na to jasno upozoravaju. Ovim putem još jednom apeliram na naše stanovnike da se ponašaju savjesno i odgovorno, da se maksimalno pridržavaju svih epidemioloških uputa te izbjegavaju velika okupljanja. Apeliram i na službe koje vrše kontrole da striktno nadziru poštivanje mjera. Svi zajedno imamo veliku odgovornost i moramo biti svjesni koje su moguće posljedice – upozorio je na kraju koordinacije župan.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori