Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Salajec: Ovogodišnji FIUK donosi performanse, predstavu i koncerte na zanimljivim mjestima

Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta FIUK od danas se održava u Koprivnici.

Riječ je o festivalu u organizaciji udruge Mamuze koji u tri dana objedinjuje kazalište, performanse, predavanja i glazbu, a ove se godine održava po sedmi puta.

Više o samom programu i izvođačima rekla je Andreja Salajec.

– U četvrtak je s nama plesna skupina Škvadra koja će izvesti plesnu intervenciju Ne čujem te, mrak je. U petak imamo performans Čekanje koji vodi Sonja Leboš i performans Nikoline Butorac Vjerojatnost napora, zatim video instalaciju i razgovor s Ninom Kamenjarin Priprema za izlazak, a za kraj koncert Rens Argoe. U subotu nam ostaje predstava Za što smo mi, zapravo, krive i koncerti – objasnila je Salajec.

Ove godine festival se održava na čak sedam lokacija – na raskrižju ulica Ante Starčevića i Đure Basaričeka, ispred Opće Bolnice Dr. Tomislav Bardek, u Kulturno kreativnom centru Pixel, malom i velikom dvorištu Muzeja grada Koprivnice, dvorištu dvorane Domoljub i u FUNK-u.

Salajec je istaknula da su izvedbe otvorene svima i ulaz je besplatan, s obzirom na to da je jedna od glavnih ideja festivala da umjetnost treba biti dostupna svima. Ipak, zbog ograničenog kapaciteta pojedinih prostora, ali i epidemioloških mjera, za neke će programe trebati predočiti besplatnu ulaznicu.

– Što se tiče performansa, oni su ionako na otvorenom i tu zapravo nemamo nikakvih problema jer tu je i uobičajen broj publike 30-ak posjetitelja. Za koncert Rens Argoe obavezno je imati besplatnu ulaznicu, dok će za predstavu i ostale koncerte ulaznica biti potrebna samo u slučaju ružnog vremena kad selimo unutra. Potičemo posjetitelje da nose maske i održavaju fizičku distancu, a osim toga bit će obavezno ostaviti svoje podatke i potvrditi dolazak na javno okupljanje jer moramo voditi evidenciju posjetitelja – napomenula je Salajec.

Spomenimo i da je namjera organizatora prezentirati aktualnosti u suvremenoj umjetničkoj praksi, pokazati što je novo u svijetu izvedbenih umjetnosti te potaknuti izvođenje djela koja su eksperimentalnog karaktera, interdisciplinarna i uvijek negdje na rubu medija. Specifičnost festivala je i u tome što koristi više gradskih prostora, potiče interakciju izvođač – publika – prostor, teži istraživanju i promišljanju gradskog pejzaža i urbane arhitekture.

zatvori