Utorak, 26. ožujka 2024.

Evo koga vodimo na Frooom! filmsku školu za djecu i mlade u Koprivnici

U Frooom! filmsku školu za djecu i mlade u Koprivnici idu Bruna Gregurec i Vedran Bukovski. Potrebne informacije poslali smo vam u inbox.

Frooom! filmska škola za djecu i mlade u Koprivnici nakon nepredviđene stanke uzrokovane korona virusom i potresom, štrajkovima, poplavama, dvomjesečnim zarobljavanjem voditelja Froooma na Novom Zelandu te blagim pomjeranjem Zemljine osi, započinje s radom i nastavlja na staroj lokaciji u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica i Kinu Velebit spremna za nove avanture i uz sve moguće mjere sigurnosti i zaštite od korone.

Frooom! je zabavan teoretsko-praktični obrazovni program medijskog i filmskog opismenjavanja koji uključuje i informatičko usavršavanje te informacijsko osposobljavanje za kritičko promišljanje i stvaranje filmova kao i drugih medijskih sadržaja djece i mladih. U Koprivnici se odvija od 2015. godine. Program provodi udruga Bacači Sjenki.

Ovog ljeta predviđene su u Koprivnici dvije radionice od 24. do 28 kolovoza:

  • U početnoj radionici polaznici gledaju vrhunske nove i antologijske filmove te uče analizirati i gledati film s kritičke strane iz tisuće motrišta. Polaznici uče igrajući se, a konkretno uče o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima, uče o tome napisati scenarij te temeljno prolaze kurs stop animacije preko koje uče o ulozi i o važnosti montaže i pričanja priča – to jest dramaturgije. Igraju se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih praksinoskopa, camere obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara. Uče o filmu kao posebnom bilježenju stvarnosti, o filmu kao načinu komuniciranja te o filmu kao umjetnosti.
  • Ovogodišnja majstorska radionica “Filmsko snimanje” je zabavan i vulkanski produktivan stvaralački laboratorij u kojem se pričaju i stvaraju filmske priče iz motrišta snimatelja, direktora fotografije, dakle prvenstveno s naglaskom na tehnike i vrste snimanja. Također nakon izuzetno složenog procesa zagovaranja i traženja najboljih priča, mladi autori i autorice izabiru jednu priču koja na poseban način gledateljima sugerira važnost filmskog snimanja i fotografije svakog pojedinog kadra. Takav film tijekom radionice i realiziraju.

Početnu i majstorsku radionice vode vrhunski voditelji i voditeljice: medijska umjetnica i filmska autorica Mia Maros, scenarist, redatelj i realizator Matej Beluhan, psihologinja Deša Matičević, te nagađivana redatljica, filmska snimateljica i sportska roniteljica na dah Bojana Burnać.

Prošlogodišnji filmovi mladih autora i autorica iz cijele Hrvatske su upravo na turneji Lijepom našom, a u 2019. i 2020. bili su prikazani na preko 10 festivala na četiri kontineta: Azija, Južna i Sjeverna Amerika te Europa.

Mjesto radnje Frooom!-a u Koprivnici je obnovljeno Pučko otvoreno učilište u Starogradskoj 1, a djeca koriste i dvoranu Domoljub te Kino Velebit. Prostori rada su multifunkcionalni te djeca imaju dovoljno prostora za igru, zabavu, učenje, praktičan rad, sigurnost i zaštitu.

Polaznici se skupljaju od osam sati, a nastava traje do 15 sati uz dopunsku zabavu do 16 sati, po potrebi, u petodnevnom ritmu.

Prijave se primaju ovdje, broj polaznika je ograničen, a sve nformacije dostupne su na [email protected]

Frooom! škola ima podršku i sufinanciranje Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskog audiovizalnog centra, Vladine agencije za elektroničke medije i Društva hrvatskih filmskih redatelja.


Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 19-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

zatvori