Utorak, 23. travnja 2024.

Srpanj nam je donio prve ovogodišnje žrtve u prometu, a više je bilo i narušavanja javnog reda i mira

Nakon velikog zatišja u prvom dijelu godine uzrokovanog zaključavanjem zbog koronavirusa, statistike kaznenih djela, prometnih nesreća i prekršaja narušavanja javnog reda i mira vratile su se u uobičajene okvire. Srpanj nam je nažalost donio i prve ovogodišnje žrtve u prometu.

Policijska uprava koprivničko-križevačka u srpnju je zabilježila 129 kaznenih djela, što je gotovo jednako srpnju prošle godine. Kazneno je prijavljeno 59 osoba, a ukupna razriješenost je 84,5 posto. Ukupna materijalna šteta nešto je veća od milijun i 400 tisuća kuna.

Nije bilo težih kaznenih djela, a razriješena su četiri iz ranijih razdoblja.

U srpnju je zabilježeno 50 prometnih nesreća u kojima su nažalost tri osobe smrtno stradale. Prošle godine u Koprivničko-križevačkoj županiji također su tri osobe poginule u prvih sedam mjeseci, a do kraja godine ukupno ih je bilo šest.

12 posto sudionika prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola, a najčešće vrste prometnih nesreća bile su bočni sudari i slijetanja s kolnika. Policija je sankcionirala više od 2.200 prometnih prekršaja, iz prometa isključila 325 vozača te oduzela 124 vozačke dozvole. Provedeno je i pet preventivno-represivnih akcija u prometu.

Broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira u lipnju i srpnju je bio veći od prošlogodišnjeg, ali zbog zatišja u ožujku i travnju i dalje je unutar nekog godišnjeg prosjeka. U srpnju su zabilježena 33 prekršaja – 11 tučnjava, 10 svađa i vika, pet prekršaja drskog ponašanja i tako dalje. 39 posto svih prekršaja počinile su osobe pod utjecajem alkohola.

U srpnju su se dogodila dva požara s manjom materijalnom štetom, eksplozija nije bilo.

Broj prelazaka državne granice malo je porastao u odnosu na proljeće, ali i dalje je daleko ispod lanjskih brojki. Za usporedbu, u srpnju prošle godine zabilježeno je više od 35.000 prelazaka, a ove godine svega 7 i pol tisuća.

zatvori