Četvrtak, 25. travnja 2024.

Podravina ‘objavila rat’ komarcima: Ovih će se dana u brojnim naseljima provesti zaprašivanje malih krvopija

Osim što je Podravinu i Prigorje posljednjih dana pogodio toplinski udar koji je zadavao muke brojnim građanima, naše krajeve pogodila je i najezda komaraca. Male krvopije ne daju mira svima koji hoće udahnuti malo svježeg zraka nakon što sunce zađe iza horizonta.

Posebne probleme imaju stanovnici koji žive uz vodu, odnosno uz potoke, rijeke i jezera, gdje je najezda najveća. Zbog toga brojne općine diljem naše županije provele su ili će tek provesti dezinsekciju komaraca.

Dezinsekcija je već provedena u srijedu u Općini Molve te u četvrtak u Općini Ferdinandovec. U petak je na rasporedu dezinsekcija u Koprivnici, gdje će se krvopije ubijati od 19 sati, ako vrijeme to dopusti.

Uništavanje komaraca u petak će se još provoditi u Hlebinama s početkom u 20 sati te u Općini Legrad i to u dva termina. Jedna dezinsekcija je već provedena i to ona na Šoderici u jutarnjim satima, dok će se u samom mjestu Legrad dezinsekcija provoditi u petak od 20 sati.

U subotu na blagdan Velike Gospe u Kloštru Podravskom provest će se uništavanje komaraca i to s početkom u 20 sati.

Mještani Kalinovca moći će odahnuti već u nedjelju jer će se tamo dezinsekcija provesti u jutarnjim satima, odnosno od 4:30 do 7 sati.

Dodajmo kako će mjere dezinsekcije biti izvršene sredstvima na bazi permetrina, metodom toplog zamagljivanja (tzv. zadimljavanja).

U slučaju jakog vjetra ili drugih loših vremenskih uvjeta mjere dezinsekcije se odgađaju.

Tretiranje će se provoditi sa zemlje. Insekticidi imaju dobro početno djelovanje i dovoljno dugo produženo djelovanje. Neznatno su opasni za čovjeka i njegovu okolinu, a u okolišu ne zaostaju, jer su biorazgradivi.

Pčelari se mole da za za vrijeme tretiranja komaraca spreme pčele u košnice.

U slučaju lošijeg vremena tretiranje će se odgoditi na sljedeći slobodni termin po dogovoru.

zatvori