Petak, 12. kolovoza 2022.

Marta Kunštić osvojila srebrno priznanje na Međunarodnom natjecanju iz astronomije i astrofizike

Učenica koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’ Marta Kunštić osvojila je srebrno priznanje na Međunarodnom natjecanju iz astronomije i astrofizike, uz priznanje za najbolje riješeni test iz Hrvatske.

Drugo polugodište obično je puno natjecanja, no ove su godine ona bila otkazana iz svima nam poznatog razloga, kaže Marta.

– Srećom, postoje mnoga online natjecanja za koja sam saznala. Jedno od njih je IAAC, International Astronomy and Astrophysics Competition. Mnogi sudionici Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u lockdownu su se zabavljali ovim natjecanjem, preko njih sam i saznala za njega.

Natjecanje se sastoji od tri kruga: kvalifikacijskog, predfinalnog i finalnog.

– Kvalifikacijski se sastoji od pet relativno jednostavnih zadataka koji traže znanje o astronomiji. Ti zadaci su javni i na stranici natjecanja su poprilično dugo, tako da je ovaj krug opušten. U različitim dobnim skupinama su različiti bodovni pragovi za prolaz. Oni ispod 18 moraju znati 3/5 zadataka, a iznad 18 4/5. Ja sam spadala u stariju skupinu, ali srećom sam znala dovoljno da prođem. Dalje je bila, nakon nekog vremena, predfinalna runda. Zadatke smo na e-mail dobili svi koji smo prošli u taj krug i imali smo neko vrijeme za njih. Sastojali su se od nekoliko jednostavnih, nekoliko kompliciranijih i dva istraživačka zadatka. U istraživačkim zadacima smo trebali interpretirati znanstvene radove, a u ostalima nešto izračunati – ispričala je Marta.

Finalna runda bila je stroža i morala je biti pod nadzorom profesora.

– Morala sam prijaviti nekog profesora da pazi da ne prepisujem i da natjecanje bude pošteno, morao je poslati fotografiju mene kako pišem ispit. Izabrala sam svog razrednika Danijela Kolarića, jer je on uvijek bio moj mentor na natjecanjima iz astronomije. Finalna runda se sastojala od 40 pitanja. Ispitivala su znanje astronomije i astrofizike, dijelom činjenično, a dijelom logičko.

Rezultate su dobili desetak dana nakon natjecanja.

– Bila sam jako sretna kad sam saznala da sam dobila srebrnu nagradu, što je slično kao medalja na olimpijadi, ali nažalost samo papir jer bi bio prevelik trošak slati ih po cijelom svijetu. Također sam dobila i posebnu nagradu zato što sam bila najbolja Hrvatica na natjecanju. Zadovoljna sam rezultatom i nadam se da ću ga ponoviti na online verziji IOAA (Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike). Ovo iskustvo je bilo vrlo zanimljivo i drago mi da sam iskusila drugačiji tip natjecanja – zaključila je Marta.

(Gimnazija Fran Galović)