Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Ljubav Mateje Križić su automobili: To je stil života kojem posvećujem cijelu sebe

Ljubav prema automobilima dvadesetogodišnjoj se Mateji Križić javila još u osnovnoj školi kada ih je darom kreativnosti počela crtati na papiru. Već je tada, kaže, imala neke vizije kako se koji auto može urediti i nadograditi. Ubrzo je to počela isprobavati na vlastitom automobilu i danas je jedna od rijetkih djevojaka u tom svijetu koji se obično smatra muškim.

– Nakon što sam primijetila da je moja volja i želja sve jača, sljedeći je korak bio ići na street race, ali naravno, samo kao gledatelj jer sam tada još bila maloljetna. Roditelji su me u tome podržavali i nije ih bilo strah. Prvo sam ulične utrke pratila na YouTubeu i na Facebooku, ali onda sam stvarno htjela ići to pogledati i uživo u Mađarsku i Osijek gdje se to i održavalo. Street race je odvojen pojam od street stylea, a ja za sada sudjelujem samo na styleu. Dakle, sparkiram svoj auto nakon čega se ocjenjuje vizuala, a time ujedno i sav moj trud oko auta – ispričala je Mateja.

Do sada je promijenila nekoliko automobila, a kaže da iako je trenutno vlasnik Honde Civic Sedana, u srcu će joj uvijek ostati njena Honda Civic Hatchback jer je to prvi auto koji je ikada posjedovala.

– Za svoj trenutni auto imam veliki plan koji ne bih htjela reći javno, htjela bih da to ostane iznenađenje jer mi treba par mjeseci da to napravim, a za moj plan zna samo par meni bliskih ljudi. Motor ne mislim dirati jer idem samo na style tako da motor zasad ostavljam takvim kakav je. Ne bih mijenjala svoj trenutni automobil, vrlo sam se vezala za njega, ali i općenito mi treba jako dugo da se odreknem nečega – rekla je Mateja.

Ljudi s kojima provodi slobodno vrijeme također su strastveni ljubitelji svega što se tiče automobila, a Mateja kaže da su joj oni kao obitelj.

– Naša grupa se zove Finest Crew i uskoro će biti i legalna neprofitna organizacija. Svi skupa idemo na meetove, street raceove, street styleove, jedino ako netko od nas taj dan baš ne može, ali inače se svakodnevno družimo. Razgovaramo o svemu, ne samo o autima već i o nekim životnim temama – kaže Mateja.

Foto Mateja Križić

Mateja radi za autokuću koja se nalazi na Varaždinskoj cesti u Koprivnici i postoji već dvije godine, a jedina je ženska osoba u firmi. Kaže da je mnogo toga naučila na tom poslu i drago joj je da je dobila priliku upoznati dublje kontekst koji se tako i pretvorio u njenu životnu strast.

– Jedina sam ženska osoba na radnom mjestu, a i rijedak je slučaj uopće da se žena bavi automobilima i da tome posvećuje svoj život, pogotovo u Koprivnici. Planiram napredovati u sadašnjem poslu i za mene odustajanje u tome ne postoji. Prodaja dijelova, prodaja automobila, servisi, sve to obavljam i žao mi je što ljudi, zapravo muška populacija, često nemaju povjerenja kada čuju ženski glas s druge strane telefona. Često traže nekog muškog na telefon jer pretpostavljaju da ja neću znati o čemu se radi i što točno trebaju – rekla je Mateja uz smijeh.

Voli starije automobile, a oni o kojima mašta su Nissan Silvia, BMW E36, Honda NSX i mnogi drugi. Kaže da iako su se na početku bojali, roditelji su joj velika podrška u njenom životnom putu, dok joj je sestra čista suprotnost – ne voli ni automobile ni vožnju u njima.

– Više se družim s dečkima, prijateljice su često ljubomorne. Tome ipak treba posvetiti svoje vrijeme i strpljenje, a naposljetku i život jer ovo je stil života i njega treba živjeti – rekla je Mateja.

Foto Mateja Križić

Sama zna skinuti retrovizore, promijeniti lajsne pa čak i promijeniti ulje, a za to sve kaže da treba imati alata, volje i znanja, ali koji puta i pomoć prijatelja ili kolega.

– Slobodno vrijeme provodim opet s autom, perem ga barem dva sata, tome se skroz posvetim. Sebe sam u tehnički i praktični dio svoje strasti dala tako da sam kupila auto o kojem sam već nešto znala i sama tako da znam popraviti ako se nešto slomi, da znam otprilike koliko košta taj neki dio, gdje ga mogu nabaviti i mogu li to uopće sama popraviti. Tako sam se praksirala i skupila znanje te sad odmah znam koliko koji dio košta i gdje ga mogu nabaviti. Nedavno sam si kupila još jedan auto koji nije ispravan tako da si iz njega mogu vaditi dijelove – objasnila je Mateja.

Na prednjem dijelu svog auta ima oslikanog bijelog zmaja kojeg je crtala sama bijelim markerom pa, kako kaže, mora vrlo pažljivo prati prednji dio automobila. Nikad nema mira, uvijek nešto mijenja ili nadograđuje, pogotovo sada kada radi na ranije spomenutom posebnom iznenađenju.

zatvori