Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Graševina iz berbe 2019. godine Vinarije Matočec ponijela titulu Županovog vina za 2020. godinu

Koprivničko-križevačka županija i ove je godine organizirala ocjenjivanje uzoraka vina u sklopu 18. Izložbe vina Koprivničko-križevačke županije kojoj je cilj promocija vina, vinara i vinorodnih područja Županije.

Tom prilikom jučer je održana i simbolična podjela medalja za svih 28 uzoraka sakupljenih na ovogodišnjem ocjenjivanju vina koje je održano neuobičajeno kasno. Podijeljeno je 10 zlatnih medalja i jedno veliko zlato, 15 srebrnih i dvije brončane medalje.

Ovogodišnji dobitnik velikog zlata i priznanja “Županovo vino” za najbolje ocijenjeno vino je Marijan Matočec iz Vinarije Matočec iz Đurđevca.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio je kako je „ovogodišnja županijska izložba, unatoč epidemiološkim mjerama stekla punoljetnost, a ova poljoprivredna djelatnost doživjela veliki zamah na području Županije.

U svom obraćanju župan se osvrnuo i na veliki razvoj vinarstva i vinogradarstva na području Županije te 2005. godinu kada je osnovana županijska Zajednica vinogradara, vinara i voćara, te je izrađen i Pravilnik o županijskoj izložbi vina koji je temelj za odabir i dodjelu počasne nagrade “Županovo vino”.

– Danas proizvodnja vina na našem području predstavlja ozbiljnu djelatnost i po kvantiteti i kvaliteti – rekao je Koren.

Dodajmo da je uzorke ocjenjivala peteročlana komisija u sastavu Ana Jeromel, Darko Preiner, Hrvoje August, Ivan Prša, Marijan Čižmešija te predsjednica Ana-Marija Jagatić Korenika.

– Postignuti rezultati ove godine su oduševili svojom kategorijom kakvoće te na ovom ocjenjivanju potvrdili svoj status vina koja su već plasirana na tržištu. U novim normalnim uvjetima ova godina je svakako obilježena pandemijom COVID-19 i različitim epidemiološkim mjerama, ali je unatoč tome pristigao veći broj uzoraka vina i to sedam više. Uzorci su potvrdili svoju prepoznatljivost i kakvoću područja ove županije, a zajednička ocjena svih članova komisije je da su ova vina prepuna arome i iznimnog okusa te niti jedno vino nije imalo manu – riječi su predsjednice Jagatić Korenike.

Spomenimo da su ovogodišnje uzroke berbe iz 2019. godine predali su na ocjenjivanje: Vina Jušta, Korenko d.o.o., Vinarija Kostanjevec, Vinarija Koren, OPG Šimunić Marko, OPG Ban Alen, OPG Vlado Rep, OPG Topolovčan Ksenija, Kalnička poljoprivredna zadruga, OPG Gašparić Josip, OPG Grudić Tanja i Vinarija Matočec.

zatvori