Petak, 26. travnja 2024.

Željko Lacković: Da sam ponovno izabran u Sabor, pitanje brze ceste bilo bi riješeno već ovog ponedjeljka

Pitanje brze ceste do Koprivnice bilo bi riješeno u ponedjeljak na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem da je Željko Lacković ponovno izabran u sabor. Rekao je to sam Lacković, odnedavno bivši saborski zastupnik koji je na parlamentarnim izborima predvodio Nezavisnu listu sjeverne Hrvatske.

Platforma sjevera, koja je okupila Hrvatsku seljačku stranku braće Radić, Nezavisne seljake Hrvatske i Hrvatsku demokršćansku stranku na čelu s Brankom Hrgom i Narodnu stranku – Reformisti na čelu s Radimirom Čačićem, nije osvojila ni jedan mandat u 2. izbornoj jedinici. Nezavisni su osvojili tek 3,23 posto glasova čime su postali 7. opcija ovog kraja. Da su rezultati bili bolji i da je Lacković ponovno izabran za saborskog zastupnika, o brzoj cesti već bi razgovarao s premijerom Plenkovićem, naglasio je Dravi.info.

– Mi smo bili jedni od malih igrača koji su željeli svoj dio kolača. Sa županom Radimirom Čačićem štitio sam projekte koje smo rekli da ćemo realizirati odmah prilikom sastavljanja Vlade. Rekao sam ljudima: Nemojte trošiti glasove u sredinu, dajte ih nama jer ćemo ih mi pretočiti u naše interese, a naš interes je brza cesta. Predrag Štromar i Radimir Čačić koji su osvojili mandate zasigurno će štiti interese sjevera i Varaždinske županije. Oni su u ponedjeljak bili na razgovoru s premijerom Plenkovićem te su pogurali projekte sjevera. Dakle, pitanje podravskog ipsilona bilo bi riješeno upravo na tom sastanku. Ovako to pitanje nema tko zastupati – rekao je Lacković i dodao da koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, koji jedini iz Podravine i Prigorja sigurno ulazi u Sabor, taj problem ne može riješiti.

– Svaki političar koji dođe u Hrvatski sabor kao dio stranačke ili koalicijske liste može napraviti nešto za svoj kraj ako je u izvršnoj poziciji, kako je npr. mogao ministar prometa Oleg Butković jer je bio gradonačelnik Novog Vinodolskog. No, s obzirom na to da će Jakšić biti u oporbi, on može jedino kritizirati i na neki način ukazivati na ovu situaciju koja nas opravdano tišti i muči, ali ne može utjecati na to što će raditi premijer Plenković i hrvatska Vlada – kazao je Lacković.

Što se tiče rezultata na nacionalnoj razini, Lacković kaže da je HDZ vješto iskoristio situaciju s koronavirusom i tako ostao vodeća stranka.

– Rezultati su plod dobro tajmiranog i odrađenog scenarija koji je vladajući HDZ uspio nametnuti. Nije to ništa što se ne smije, to je, kako bi rekao prof. Puhovski, umjerena manipulacija. Dakle, u medijima smo imali prisutnost korone koja je ponovno postala bitna tema u predizbornoj kampanji. Ona je za posljedicu imala smanjenu izlaznost, a znamo da to odgovara najbolje strukturiranim strankama. Stranke onda s manjim brojem glasovima dobivaju veći izborni rezultat.

Unatoč neuspjehu na parlamentarnim izborima, Lacković će i dalje voditi, promovirati i širiti platformu sjevera te će se u svibnju iduće godine kandidirati i na lokalnim izborima.

zatvori