Utorak, 23. travnja 2024.

Večeras nevrijeme: Očekuje se puno kiše u kratkom razdoblju, moguće bujične poplave

Izraženije pogoršanje vremena zahvatit će šire područje unutrašnjosti Hrvatske u večernjim satima, najavljuju prognostičari. Očekuje se grmljavinsko nevrijeme koje mogu pratiti jak vjetar i tuča, no čini se da bi najznačajnija bila mogućnost velike količine oborina u kratkom razdoblju.

Povremenih lokalnih pljuskova može biti i ranije, tijekom poslijepodneva, no oni ne bi trebali biti ozbiljni. U večernjim satima i u noći na subotu jače naoblačenje sa zapada, grmljavina i kiša. Lokalno može biti tuče, a prolaz nevremena može biti popraćen i jakim udarima vjetra.

Tijekom noći na subotu lokalno može pasti i više od 50 litara kiše po kvadratnom metru. Državni hidrometeorološki zavod zbog toga je istaknuo mogućnost mjestimičnih bujičnih poplava, a na Meteoalarmu je za ovaj dio Hrvatske stavljeno crveno upozorenje na mogućnost opasnih vremenskih pojava.

Izvor: DHMZ / Meteoalarm

ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment) za naše je krajeve stavio drugu razinu opasnosti od nevremena, od moguće tri. Upozoravaju prije svega na mogućnost obilnih oborina u kratkom razdoblju.

Izvor: ESTOFEX

Ovakve je olujne procese teško precizno prognozirati i opasnih vremenskih pojava vjerojatno neće biti baš posvuda. Pa ipak, budite večeras i noćas na oprezu, osobito u prometu, a aktivnosti na otvorenom uputno je izbjegavati.

Još pljuskova moguće je u subotu, a nedjelja bi trebala biti sunčanija i ljepša.

zatvori