Žarko Dolinar. Izvor: Muzej grada Koprivnice.
U petak, 3. srpnja 2020. godine obilježava se stota obljetnica rođenja Koprivničanca Žarka Dolinara, a za koju priliku su Grad Koprivnica, Muzej grada Koprivnice i Povijesno društvo Koprivnica osmislili prigodni program koji će se 10. srpnja 2020. godine od 18 sati održati u Galeriji Mijo Kovačić.

Prof. dr. sc. Žarko Dolinar (Koprivnica, 3.7.1920. – Basel, 9.3.2003.), osvajač je prve hrvatske sportske medalje (Kairo, 1939.) i prvi Hrvat svjetski prvak (London, 1954.), s osam medalja sa svjetskih prvenstava u stolnom tenisu te medalja s mnogih međunarodnih i domaćih natjecanja. Jedini je svjetski sportski prvak koji je “Pravednik među narodima” i dobitnik medalje “Henry Dunant”. Znanstvenik, profesor na nekoliko fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Baselu, s nevjerojatna tri doktorata znanosti.

Autor je svjetskog istraživanja “Velikani čovječanstva”, knjige o najstarijim sveučilištima u svijetu i brojnih drugih knjiga. Humanist, prosvjetitelj i domoljub koji se osobito iskazao u vrijeme Domovinskoga rata. Dolinar je bio i slikar te veliki kolekcionar s 25 raznovrsnih zbirki spomeničkih predmeta. Jedini je Hrvat dobitnik dva ordena Danice hrvatske za znanost i sport, s likovima Ruđera Boškovića i Franje Bučara. Dobitnik je državne nagrade za životno djelo “Franjo Bučar” te HRT-ove nagrade za hrvatskog sportaša 20. stoljeća. Godine 2000. Dolinar je primio ključeve kao Počasni građanin grada Koprivnice.

Na početku programa svečano će se otvoriti izložba „Dolinarovih 100 / 100“ iz osobnog fundusa Branka Pleše za koju je izdvojeno najznačajnijih stotinu raznolikih predmeta iz bogate zbirke. Potom će uslijediti stručni kolokvij “Uz stotu godišnjicu rođenja Žarka Dolinara” s četiri predviđena izlaganja. Prvo će Goran Grlić Radman održati predavanje “Zatajil te nebum nigdar – Žarko Dolinar, domoljub i promicatelj Hrvatske”, potom će Branko Pleše izdvojiti osobne podatke i sportska dostignuća, zatim će se Sanja Švarc Janjanin osvrnuti o njemu kao Pravedniku među narodima i na kraju će Dragutin Feletar pričati o Dolinarovoj znanstvenoj karijeri te ujedno moderirati skupom.

Bit će to prilika podsjetiti se na lik i djelo iznimnog podravskog i hrvatskog velikana s nasljeđem koje se u Koprivnici i dalje snažno osjeća.