U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1.038, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru četiri pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3.532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2.377 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4.608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1.722 u posljednja 24 sata.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

– Uvode se nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti – objašnjavaju u Stožeru.

Napominju da će kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provoditi timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.