Petak, 19. travnja 2024.

Ksenija Ostriž: Projektom AGORA proširit ćemo naša razmišljanja i nastojanja oko regeneracije stare gradske jezgre

Projekt ‘Advanced coGeneration Options for Reintegrating local Assets’, skraćeno AGORA, predstavljen je danas u koprivničkoj Gradskoj upravi. Riječ je o projektu koji se sufinancira iz programa INTERREG Danube Transnational Programme, a u kojem je Grad Koprivnica pridruženi partner.

Projekt okuplja ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunjska, Hrvatska, Češka, Austrija, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Bugarska, BiH, Luksemburg, Moldavija), a vrijednost projekta je 2,2 milijuna eura. Cilj mu je osuvremeniti praksu i razmišljanje prilikom prostornog planiranja unutar uključenih gradova, stavljajući pritom naglasak na inovativne suvremene prakse koje će se prilagoditi ili stvoriti iz temelja za potrebe partnera uključenih u ovaj projekt.

– Ovaj projekt će nam dati mogućnost da proširimo naša razmišljanja i nastojanja kako regenerirati staru gradsku jezgru. U suradnji s partnerima dobit ćemo kvalificirane i vrijedne smjernice, odnosno regeneracijsku agendu. Podsjećam, prošle godine u ovo doba imali smo prezentaciju obuhvata regeneracije stare gradske jezgre grada Koprivnice koju je u obliku studije prezentirao arhitektonski ured Njirić plus iz Zagreba. Možemo reći da je to jedan kamenčić ili jedna stepenica u našoj intenciji samog preuređenja grada Koprivnice – kazala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Direktor Razvojne agencije Sjever – DAN Miljenko Ernoić rekao je da mu je drago da se jedan transnacionalni projekt provodi i u Koprivnici.

– Ovdje će se provoditi sve aktivnosti pri čemu je zajednički cilj, kao što ste već čuli, izrada pilot-projekta ili programa kako jedan dio grada koji je vrijedan, a trenutno nije u funkciji u kakvoj bi trebao biti, dovedemo u svrhu koju želimo da bude – dodao je.

Viša savjetnica u Razvojnoj agenciji Sjever – DAN Nikolina Žigmund istaknula je da ovaj projekt pridonosi razvoju inovativne, bolje, pristupačne i održive dunavske regije kako bi se riješili neki zajednički, ključni izazovi i problemi koje ta regija ima.

– Provođenje ovog projekta pridonosi značajnim promjenama tijekom rada javne uprave na lokalnoj i regionalnoj razini te povećanju sposobnosti vjerodostojnosti – zaključila je.

Koje će benefite Koprivnica imati od projekta, odnosno na koji će se način primjenjivati dobiveni rezultati na području grada, objasnila je voditeljica Odsjeka za europske poslove Grada Koprivnice Maja Balaško Kiš.

– Jedan od najvažnijih rezultata ovog projekta bit će izrada strategije regeneracije urbanog prostora grada Koprivnice, dok će drugi važan rezultat projekta biti izrada platforme koja će nositi naziv AGORA. Navedena platforma će služiti za nove operativne i političke instrumente za javnu upravu te za poticanje organizacijske inovacije za korporativno upravljanje i valorizacijom gradske imovine – naglasila je.

Izvor: koprivnica.hr
zatvori