Izvor: kckzz.hr
Predstavnici operativnih snaga i žurnih službi Koprivničko-križevačke županije sastali su se danas u prostorijama Službe civilne zaštite Koprivnica. Tema sastanka bila je razrada posebnih protokola postupanja operativnih snaga u kriznim situacijama prilikom spašavanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić istaknuo je da se u inicijativu krenulo sukladno dopisu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i preporukama za postupanje s osobama s invaliditetom u rizičnim situacijama kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci, posebice nakon potresa i poplave u Zagrebu.

– Potrebno je prikupiti što točnije podatke o broju naših sugrađana koji žive s invaliditetom te utvrditi njihove potrebe i sve eventualne prepreke koje bi mogle onemogućavati uspješno zbrinjavanje u slučaju kriznih situacija. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u procesu izrade baze podataka, nakon čega bi trebali izraditi dodatne protokole za provođenje aktivnosti spašavanja – objasnio je Blažotić.

OGLAS
Naša, podravska lista za županiju: nositelj liste Ivan Pal. HSS i nestranački kandidati

Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić pohvalio je inicijativu te napomenuo kako je uz navedeno potrebno planirati i kontinuirano raditi na edukaciji kako pripadnika operativnih snaga i žurnih službi, tako i osoba s invaliditetom kako bi u slučaju potrebe vrijeme djelovanja mogli maksimalno i efikasno iskoristiti.

– U zadnjih nekoliko mjeseci svjedočili smo brojnim kriznim situacijama u kojima je osobama s invaliditetom bilo najteže jer riječ je o najranjivijoj društvenoj skupini kojoj treba pružiti maksimalnu pomoć i skrb, posebice u teškim situacijama elementarnih nepogoda u kojima su im i životi u opasnosti. Uz evidenciju koja je u izradi, potrebno je raditi na stalnoj edukaciji pripadnika žurnih službi, ali i biti u konstruktivnom dijalogu s udrugama osoba s invaliditetom koje nam mogu reći svoje viđenje i dati korisne savjete. U planu je pozvati ih na sastanak kako bi čuli njihovo mišljenje te nakon toga razgovarati i s predstavnicima jedinica lokalne samouprave kako bi u sinergiji definirali optimalne protokole. Naravno, analizirat ćemo i potrebe po pitanju nadopune specijalne opreme kako bi pripadnici službi na terenu bili što bolje opremljeni i efikasniji u svojem radu – kazao je Ljubić.

Sudionici sastanka podržali su inicijativu i zaključili kako službe na terenu mogu odgovoriti na svaku zadaću, no unatoč tome potrebno je dodatno skrenuti pozornost na osobe s invaliditetom kojih je prema statističkim podatcima na području Republike Hrvatske oko deset posto u općoj populaciji. Ključno je u dijalogu s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom saslušati prijedloge, istaknuto je na sastanku, te prema tome prilagoditi standardizirane protokole postupanja kako bi se izbjegle psihološke barijere koje se kod osoba s invaliditetom javljaju u kriznim situacijama.

Dodajmo da su sastanku prisustvovali i zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, v.d. zapovjednika JVP-a Grada Koprivnice Jasminka Jakupec, pomoćnik pročelnice županijskog Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Miroslav Belobrk, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc, voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol, ispred HGSS-a Stanica Koprivnica i županijskog Zavoda za hitnu medicinu Kristijan Bosak te ispred Policijske uprave koprivničko-križevačke Alen Rupa.

(Koprivničko-križevačka županija)