Subota, 20. travnja 2024.

Policija za vikend provela posebnu akciju nadzora prometa, evo rezultata

Tijekom vikenda na području Policijske uprave koprivničko-križevačke sankcioniran je 241 prometni prekršaj, a zabilježeno je osam prometnih nesreća. Uz to, policija je nadzirala mlade vozače i provela akciju nadzora poštivanja prednosti prolaska, radnji vozilom u prometu i alkoholiziranosti vozača.

Iz policije doznajemo da su uzroci prometnih nesreća bili brzina neprimjerena uvjetima, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno skretanje i oduzimanje prednosti prolaska.

Kad je riječ o prometnim prekršajima, najčešći su bili prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje pojasa, vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno korištenje mobitela u vožnji te odbijanje testiranja na droge.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju u 16:42 na državnoj cesti broj 2, u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 135 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak u 18:55, u Ulici Petra Zrinskog u Đurđevcu, kod 52-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,16 promila.

U policiji su posebno istaknuli 44-godišnjeg vozača koji je, u petak u 16:10 sati u Domžalskoj ulici u Koprivnici, upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,93 promila radi nepropisnog skretanja na parkiralište izazvao prometnu nesreću u kojoj je oštetio parkirani automobil. Vozač je napustio mjesto prometne nesreće te je naknadno pronađen i uhićen. Protiv vozača je u subotu proveden žurni prekršajni postupak na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Koprivnici gdje je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci, novčanom kaznom od 3.000 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

U policiji napominju da su tijekom pojačanog nadzora prometa zatečena tri recidivista koji su počinili tri prekršaja i to vožnja pod utjecajem alkohola i vožnja prije položenog vozačkog ispita. Svi recidivisti su bili uhićeni i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci.

Nadalje, izvršen je nadzor nad 48 mladih vozača i utvrđeno je 15 prekršaja od kojih je najviše bilo vožnje pod utjecajem alkohola.

Najveći alkohol kod mladih vozača, utvrđen je u 22:25 u subotu u Ulici Stjepana Radića u Goli, kod 21-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,37 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Dodajmo i da je u subotu u 11:30 na Trgu kralja Krešimira u Koprivnici 19-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,33 promila i tom prilikom, radi nepropisnog kretanja kolnikom, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zatečena je i 21-godišnja vozačica koja je u nedjelju u 4:25 u Domžalskoj ulici u Koprivnici upravljala osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,06 promila.

Tijekom vikenda od 17 do 1 sat na području Policijske uprave provedena je akcija nadzora poštivanja prednosti prolaska, radnji vozilom u prometu i alkoholiziranosti vozača. Tijekom akcije izvršen je nadzor 86 vozača i utvrđeno 50 prekršaja od kojih je policija izdvojila 13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, šest prekršaja nepoštivanja prometnog znaka “Obavezno zaustavljanje”, pet prekršaja nekorištenja biciklističke staze, tri prekršaja nekorištenja pokazivača smjera prilikom promjene smjera kretanja i prekršaj vožnje u suprotnom mjeru.

zatvori