Četvrtak, 25. travnja 2024.

Iz Piškornice odbacuju sve optužbe o nepravilnostima i manipulacijama: Nekome odgovara atmosfera straha

'Nekome ne odgovara dobra situacija na odlagalištu jer se iz toga ne može generirati strah'

Optužbe o nepravilnostima u poslovanju i manipulaciji količinama otpada na odlagalištu Piškornica nisu točne i rezultat su zlonamjerne kampanje s političkom pozadinom, ustvrdili su jučer na konferenciji za medije direktor tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište Marijan Blažok i direktor Piškornice d.o.o. Mladen Ružman.

Proteklih mjeseci, naime, u lokalnim medijima objavljene su optužbe da količine otpada na Piškornici i koeficijent zbijenosti ne odgovaraju propisanim količinama, spominjale su se višemilijunske štete, a zbog svega toga načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović podnio je i kaznenu prijavu.

>> Švegović najavio prijave DORH-u i USKOK-u: ‘Količina otpada na četvrtoj plohi Piškornice ne odgovara službenim brojkama’

>> Piškornica je sama zatražila izvanredni nadzor, Blažok odgovorio Švegoviću: Nemam problem s tim, ali imam s lažima

Blažok je istaknuo da je Državni inspektorat u tri navrata ove godine izvršio nadzor na Piškornici: 5. svibnja te 16. i 24. srpnja:

– Utvrđeno je da nema nikakvih nepravilnosti u radu odlagališta. Nije bilo nikakvih primjedbi Državnog inspektorata, ni u sklopu inspekcije zaštite okoliša ni vodopravne inspekcije. Također, inspekcija zaštite okoliša potvrdila je naš navod o preostalom kapacitetu odlagališta, dakle da preostali kapacitet prema dozvoli za gospodarenje otpadom na dan 31. prosinca 2019. iznosi 120 tisuća tona – rekao je direktor Piškornice S.O.

Blažok je naveo i da je sudski vještak potvrdio da je tehnologija odlaganja u skladu s glavnim projektom i s pravilima struke te da u danom volumenu nije bilo moguće zbrinuti navodnih 40 tisuća tona otpada viška. Geotehnički fakultet u Varaždinu, dodao je Blažok, dao je stručno mišljenje po kojem je koeficijent zbijenosti otpada na Piškornici u skladu sa stručnom literaturom i stanjem na drugim odlagalištima u Hrvatskoj.

– Potpuno odbacujemo sve tvrdnje o nepravilnosti u radu odlagališta, o manipulacijama i nekakvim propisanim koeficijentima zbijenosti što ne postoje – odlučno je kazao Blažok.

Snimila Lorena Novak.

Smatra da pravi motiv iza tih optužbi nije bio rad odlagališta već nešto drugo, s čime se složio i direktor Piškornice Mladen Ružman:

– Nekome očito ne odgovara, iz samo njemu poznatih interesa, da se stanje na projektu RCGO-a konsolidiralo, da se stanje na odlagalištu konsolidiralo, da su količine na odlagalištu manje, jer onda ne možeš generirati strah, a svi jako dobro znamo da je strah odličan okidač za prikupljanje glasova, za stvaranje podrške, kad se pojavite u ulozi nekoga tko štiti javnost, okoliš i tako dalje…

Snimila Lorena Novak.

Zbog nanesene štete Blažok je najavio i pravne korake:

– U ovom trenutku procjenjujemo da šteta koju su te objave prouzročile u našem poslovanju iznosi oko 70 tisuća kuna. Drugim riječima… Znanje košta, ali će i neznanje koštati – poručio je.

Blažok je na kraju izrazio uvjerenje da će Piškornica i Općina Koprivnički Ivanec uspjeti uspostaviti suradnju i međusobno povjerenje. Smatra da stanovnici općine ne dijele stavove svog načelnika i da vide da je situacija na odlagalištu sve bolja.

Koeficijent zbijenosti

Jedan od kontroverznih parametara u cijeloj priči bio je tzv. koeficijent zbijenosti otpada na odlagalištu, odnosno kolika je masa otpada u kubičnom metru na odlagalištu.

Blažok je kazao da su u dozvoli za gospodarenje otpadom doista dva podatka, masa od 419.500 tona i volumen od 336.000 kubičnih metara. Iz toga proizlazi da bi koeficijent zbijenosti zaista bio 1,25. No, ključno je to da se broj u tonama odnosi na 25. ožujka 2014., a onaj u kubičnim metrima na 21. kolovoza 2017., dakle između njih je više od tri godine razmaka i oni se ne mogu uspoređivati, zaključio je Blažok.

Snimila Lorena Novak.
zatvori