Petak, 19. travnja 2024.

Peti dan bez novooboljelih u Koprivničko-križevačkoj županiji, Stožer i dalje na oprezu

'Koronavirus nam je već pokazao da se stvari mogu promijeniti preko noći'

U Koprivničko-križevačkoj županiji peti dan zaredom nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom.

Rekao je to načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić na danas održanoj koordinaciji na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija u Podravini i Prigorju. Ljubić je zahvalio stanovnicima županije na odgovornom ponašanju i dodao da je vidljivo kako su prepoznali važnost nošenja maski, pridržavanja distance i dezinfekcije. Svega je nekoliko aktivnih slučajeva, nema hospitaliziranih osoba, no i dalje treba biti na oprezu jer je koronavirus pokazao da nema opuštanja i da se stvari mogu preko noći promijeniti, kazao je Ljubić.

Također, pozvao je organizatore javnih okupljanja da se pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno da skupove s više od stotinu sudionika prijave, a za one s više od tisuću zatraže odobrenje županijskog stožera.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla izvijestila je kako je na području županije pet aktivnih slučajeva bolesti COVID-19, a u idućim se danima očekuje i izlazak nekoliko osoba iz samoizolacije. Što se tiče epidemiološkog stanja u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Stožer je predložio da se korisnicima omogući izlazak i kretanje izvan prostora Doma uz vremensko ograničenje te striktno pridržavanje epidemioloških mjera, dok su posjete i dalje ograničene na vanjski prostor unutar dvorišta Doma.

Ravnatelji i predstavnici zdravstvenih ustanova izvijestili su kako sustav funkcionira bez ikakvih poteškoća, a predstavnici Policijske uprave koprivničko-križevačke i Službe civilne zaštite Koprivnica dodali su kako nisu zabilježena kršenja epidemioloških mjera.

Na kraju koordinacije članovi Stožera pozvali su građane da se i dalje odgovorno ponašaju, primjenjuju fizičku distancu, održavaju higijenski standard i dezinfekciju i nose zaštitne maske kako bi se smanjilo širenje virusa, zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

zatvori