Izvor: HAVC
‘Ogledalo za slavuja’ koprivničke redateljice i scenaristice Karle Lulić jedan je od 27 dugometražnih igranih projekata odabranih za sudjelovanje na programu Script 2 Film Mediteranskog filmskog instituta, koji se održava u četiri intenzivne sesije – dvije na grčkim otocima Nisirosu i Rodosu te dvije u online obliku.

Kako pišu službene stranice Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), među više od 200 prijava iz 28 zemalja svijeta, odabrano je 27 projekata dugometražnog filma koji će se tijekom cijele godine razvijati u sklopu radionice Script 2 Film.

Napominju da je “Ogledalo za slavuja”, crna folklor priča čija je autorica Karla Lulić, jedini projekt iz Hrvatske, a mentorica na scenariju bit će Christina Lazaridi, grčka scenaristica nominirana za Oscara (“One Day Crossing”) te predavačica na sveučilištu Princeton i Columbia.

U HAVC-u objašnjavaju da program Mediteranskog filmskog instituta obuhvaća napredne radionice pisanja scenarija i razvoja projekata koje se temelje na radu u skupinama, raspravama, analizama slučajeva i individualnim savjetovanjima. Program uključuje četiri intenzivne radionice – dvije na grčkim otocima Nisirosu i Rodosu te dvije u online obliku.

Prva radionica održat će se na Nisirosu, od 20. srpnja do 2. kolovoza. Cilj radionice je razviti scenarije polaznika te im pomoći u definiranju učinkovitoga procesa razvoja projekata (prezentacija, pitching, prikupljanje sredstava i produkcijske strategije). Program je namijenjen europskim filmskim profesionalcima i to ekipama sastavljenima od jednoga scenarista i jednoga producenta koji razvijaju dugometražni igrani film, TV seriju ili dokumentarni projekt.


Ogledalo za slavuja je crna komedija s elementima magičnog realizma. Priča je to o Dori (33), lokalnoj frizerki i profesionalnoj narikači, u svom poslu najbolja je u selu i regiji. “Kad ona cvili, ima da i mrtvi plaču”, govorili bi seljani. Jednoga dana zakasni na sprovod i plače na krivom grobu. Dora gubi reputaciju, selo ju odbaci, a njen posao potpuno zamre. Dora ima dva izbora: suočiti se s porazom ili vratiti svoju reputaciju te tako ponovno pronaći svoju svrhu i svoj život u selu.

Film se razvija u produkciji Dobrog filma, u koprodukciji s rumunjskom kućom Kinotopia. Uspješno se prvi puta javnosti predstavio prošle godine kao dio selekcije Europskog žanrovskog foruma (European Genre Forum EGF 2019), tijekom pitchinga u Tallinnu na Black Nights Film festivalu.