Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Nebeski fenomeni: Noćni svijetleći oblaci i zvijezda repatica vide se ovih dana iz Podravine

Dvije prilično rijetke nebeske pojave, jedna meteorološka i jedna astronomska, krase nam nebo ovih dana.

Mnogi su se fenomeni dogodili u noći s nedjelje na ponedjeljak, ali barem jedan od njih nije imao nikakve veze s politikom. U izbornoj noći na sjeveroistočnom nebu pojavili su se noćni svijetleći (noktilucentni) oblaci, dosta rijetka pojava iznad naših krajeva. Ponovno su se vidjeli rano jutros, prije zore, a tada im je društvo pravio i jedan komet, ‘zvijezda repatica’, u astronomskim katalozima zabilježen kao C/2020 F3 NEOWISE.

Noktilucentni oblaci, skraćeno NLC, najviši su oblaci u Zemljinoj atmosferi. Nalaze se na nekih 75 do 85 kilometara visine i sastoje se od sitnih kristalića vodenog leda. Vide se isključivo ljeti, duboko u tzv. astronomskom sumraku, sat-dva nakon zalaska ili prije izlaska Sunca. Upravo se zbog svoje visine i mogu vidjeti: tada ih još uvijek obasjava Sunce dok su svi drugi oblaci u tami. Posljednjih desetljeća bili su dosta egzotična pojava, uglavnom vidljivi samo iz sjevernijih krajeva, no čini se da se šire sve dalje na jug. Lani su se lijepo vidjeli iz Koprivnice 21. lipnja, a ove godine smo ih mogli vidjeti već dvaput – u nedjelju nakon sutona i u srijedu prije svitanja.

Kometi su, pak, gosti iz dalekih ledenih pustoši Sunčeva sustava. To su mala nebeska tijela koja se sastoje od leda, stijenja i prašine, a poznati su po tome što iza sebe ostavljaju dugačak rep sitnih čestica plina i prašine kada se približe Suncu i naša ih zvijezda počne zagrijavati. NEOWISE je otkriven u ožujku, 3. srpnja prošao je najbliže Suncu i sada se lagano udaljava od njega. Najbliže Zemlji proći će 23. srpnja, na udaljenosti od velikodušna 103 milijuna kilometara. Sljedeći put će se vratiti kada, razumno je pretpostaviti, nikoga od nas više neće biti među živima – za oko 6.800 godina.

U srijedu, prije svitanja, obje su pojave bile vidljive u isto vrijeme.

Kako ih vidjeti

Kod noktilucentnih oblaka nema nekih pravila. Potrebno je gledati oko sat i pol do dva poslije zalaska Sunca prema sjeverozapadu, ili jednako toliko prije izlaska Sunca prema sjeveroistoku. Izgledat će kao plavičasti pramenovi puni zanimljivih uzoraka, naočigled različiti od svih drugih oblaka koji su tada ionako u tami i ne vide se. Ako se vide uvečer, to ne znači da će se vidjeti i ujutro, i obrnuto.

Komet NEOWISE vidi se golim okom oko sat i pol do dva prije izlaska Sunca, znači od recimo 3:30 do oko 4:15, na sjeveroistoku ispod sjajne zvijezde Capelle (nemojte ju zamijeniti s Venerom koja je puno sjajnija i dalje prema istoku). Ako je nebo bistro, ne možete ga promašiti. U drugoj polovici srpnja bit će ga moguće vidjeti i na večernjem nebu, u smjeru sjevera nakon zalaska Sunca, ako ostane dovoljno sjajan.

Noktilucentni oblaci iznad Koprivnice uvečer 5. srpnja. Foto: Marko Posavec
Komet C/2020 F3 NEOWISE pred zoru 8. srpnja. Foto: Marko Posavec
Komet NEOWISE i noktilucentni oblaci, 8. srpnja. Foto: Marko Posavec
Foto: Marko Posavec
Foto: Marko Posavec
Foto: Marko Posavec
zatvori