Utorak, 26. ožujka 2024.

THE HAZE Mladi koprivnički bend: Jedno je probati i ne uspjeti, a drugo je ne probati uopće

Ne tako davno u Koprivnici je stvoren još jedan mladi bend koji svoju inspiraciju pronalazi u staroj rock sceni Led Zeppelina i Pink Floyda, a zove se The Haze.

Bend su osnovala trojica sadašnjih članova: Dorian Piskor na ritam gitari i ondašnji vokal, Igor Smolek na glavnoj gitari i Filip Hrženjak na bass gitari, no sada je upotpunjen Patrikom Kalinićem na bubnjevima i Patrikom Lovrekom kao vokalom.

Neki od vas možda ovaj bend poznaju prema bivšem nazivu Top Hat, no rekli su nam kako je došlo do promjene imena:

– Dorian je ponudio nekoliko imena od kojih se Haze nekako najviše isticao, ovo The je došlo tek kasnije, a i pošto svi volimo Hendrixa odmah smo se sjetili i pjesme Purple Haze pa je bilo fora. Mislili smo promijeniti ime, ali se nismo mogli sjetiti ničeg drugog pa je Haze i ostao.

Već su sada kao mala obitelj, odlično funkcioniraju, a do prepirki i kritika dolazi samo oko sviranja i pjevanja. No toga, kao što kažu, uvijek mora biti kako bi se naposljetku u grupi dobro funkcioniralo.

Filip Hrženjak. Ustupio Patrik Lovrek.

– Družimo se i u slobodno vrijeme, ne samo na probama, tako da se može reći da nismo samo bandmateovi nego smo i ekipa. Našli smo se tako da su se Filip i Igor upoznali u srednjoj budući da su išli skupa u razred. Dorian i Lovrek su se upoznali u gimnaziji, a Kalinić i Lovrek znaju se još od malena. Dorian, Filip i Igor prvi su krenuli s bendom, Lovrek im se kasnije pridružio kao bubnjar, no prešao je na vokal te se nakon njega pridružio i Kalinić koji je stvarno dobar na bubnjevima.

Iako je Koprivnica danas više orijentirana prema drugim žanrovima, u bendu su se dogovorili da će rock biti u fokusu njihove glazbene proizvodnje.

– Naši su tekstovi na engleskom jeziku, ali možda u budućnosti napravimo i neku hrvatsku verziju. Uglavnom se okrećemo prema hard rocku i pokojem zvuku bluesa jer inspiraciju najviše nalazimo u starijim bedovima kao što su Led Zeppelin, Pink Floyd itd. Svatko u bendu voli slušati različite stvari, recimo Dorian i Filip više vole grunge, Igor puno sluša klasični blues rock, Lovrek voli klasični blues rock, naš stari ex-Yu rock i world music, a Kalinić više preferira našu scenu uz Hladno pivo i, naravno, limenku hladnog piva. Kad se sve to skupi, uglavnom smo orijentirani na rock.

Prilike za češći javni nastup nisu imali; zbog trenutne situacije s koronavirusom planovi za svirke pali su im u vodu.

– Vlastitih pjesama nemamo još mnogo, ali bude i to začas. Do sada smo na javnim nastupima svirali samo obrade, no sad smo u procesu snimanja prvog albuma da imamo napokon i mi nešto vani pa da vidimo kako će ponajprije publika na nas reagirati – otkrili su nam momci iz benda.

Patrik Lovrek

The Haze kaže kako su sada najviše orijentirani na izradu originalnih pjesama, a prva će njihova pjesma, nadaju se, izaći početkom kolovoza. Također smo ih upitali što bi poručili glazbenicima početnicima s obzirom na to da se i sami nalaze u tom periodu.

– Ako imate želju i volju za osnivanjem benda ili glazbene karijere, probajte. Nemate što izgubiti. Mi se, kao i svaki drugi bend, nadamo uspjehu. Treba zapamtiti da novac nije prioritet kada radiš glazbu koju voliš. Treba taj neki integritet sačuvati i ne smiješ se prodati u glazbenu industriju da za nekog radiš glazbu koju ti uopće ne želiš. Jednostavno treba probati. Jedna je stvar kad probaš i ne uspiješ, a druga kad uopće ni ne probaš i govoriš kako ne bi ionako uspio. Nijedan dobar bend nije od prve probe zvučao kako zvuči danas. Zato se i mi trudimo postati netko i nadamo se da će se taj trud isplatiti – poručuje mladi koprivnički bend The Haze.

Oni sviraju prvenstveno iz gušta bez obzira na uspjeh, no isto tako, iako su relativno novi, mogu se lako istaknuti kao primjer među mladim glazbenicima, a ljudima je, kao i uvijek, drago vidjeti mladež u stvaranju nečeg svojeg.

zatvori