foto HINA/ POOL/ Damir SENČAR/ ds
U Hrvatskoj su u protekla 24 sata potvrđena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno 1.183. Od početka epidemije otkriveno je ukupno 3.287 oboljenja od COVID-19.

Od jučer je preminula jedna osoba, u Zagrebu, muškarac rođen 1951. godine s opsežnim komorbiditetom. Broj preminulih ukupno je 120.

Na respiratoru je 5 pacijenata, od toga četiri u Osijeku i jedan u Zagrebu. U bolnicama se liječi 129 osoba, tri manje nego jučer.

Iz bolnica je otpušteno 11 osoba, a kod kuće su se oporavile 33.

U protekla 24 sata testirane su 1.824 osobe. Ukupno je do sada obavljeno 95.920 testova, a postotak pozitivnih je 4,03%.

U zdravstvenom sustavu pozitivna je 81 osoba, a 508 ih je u samoizolaciji.

– Posljednjih dana naši sugrađani sve češće koriste maske, na ulazima u trgovačke centre i ugostiteljske objekte dezinficiraju ruke. Treba pohvaliti takvo ponašanje i apelirati na sve one koji se još ne pridržavaju uputa da počnu jer je to najbolji način za sprječavanje širenja zaraze – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tko ne treba nositi masku

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je koje osobe ne moraju nositi zaštitnu masku. Uglavnom je riječ o osobama kod kojih nošenje maske može dovesti do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili toga da se maska nosi nepravilno. To su djeca u dobi do dvije godine i djeca predškolske dobi koja pružaju otpor nošenju maske ili se ne mogu suzdržati od dodirivanja maske i lica.

Djeca od navršene druge godine života do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene na sat ili dva i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja, poput vožnje u javnom prijevozu ili u zdravstvenoj ustanovi.

Masku ne moraju nositi ni osobe s određenim oblicima invaliditeta, poput osoba s oštećenim mentalnim zdravljem ako pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama te osobe s većim tjelesnim ili motoričkim oštećenjima koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe ili otežano dišu.

Od nošenja maske izuzete su i osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom i osobe s teškoćama disanja zbog kroničnih bolesti, zatim osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti te sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu samostalno skinuti masku.