Ilustracija
Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina u razdobljima studeni – prosinac 2019. i veljača – ožujak – početak travnja 2020. u kojem je analiziran broj ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica.

Analiza je obuhvatila Izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., Izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. te proračunski vodič za građane za 2020. godinu.

S obzirom na parametre analize te dobivene rezultate, Institut za javne financije proračunsku transparentnost Koprivničko-križevačke županije ocijenio je odličnom ocjenom (u analizi ostvarila maksimalnih pet bodova) jer je ispunila i objavila sve dokumente te se dosljedno pridržavala Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

OGLAS
Naša, podravska lista za županiju: nositelj liste Ivan Pal. HSS i nestranački kandidati

Koprivničko-križevačka županija u samom je vrhu i što se tiče proračunske transparentnosti općina gdje je zauzela drugo mjesto s osvojenih 4,6 bodova (od mogućih pet), odmah iza Požeško-slavonske županije koja je ocijenjena s maksimalnih pet bodova. Po ukupnoj prosječnoj transparentnosti proračuna svih jedinica na području županije, Koprivničko-križevačka županija zauzima treće mjesto s osvojenih 4,5 bodova dok gradovi u Koprivničko-križevačkoj županiji zauzimaju pretposljednje mjesto.

Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2019. – travanj 2020.

(kckzz.hr)