Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO U koprivničkoj sinagogi otvorena izložba Slave Antoljak

U Kulturnom centru prim. dr. Krešimir Švarc pred mnogobrojnim posjetiteljima u petak je svečano otvorena izložba Slave Antoljak čiji je autor Marijan Špoljar uz postav Andrije Večenaja.

Izložbu u koprivničkoj sinagogi otvorio je gradonačelnik Mišel Jakšić, a događaju su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske pripomoglo je u realizaciji izložbe, uz suradnju s Povijesnim društvom Koprivnica te pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Varteksa d.d. Varaždin.

Slava Antoljak (Đelekovec, 1905 – Zagreb, 1968) pripada generaciji prijeratnih koprivničkih obrtnica i modistica i poslijeratnih zagrebačkih primijenjenih umjetnica i dizajnerica. Radeći u tkalačkoj radionici i modnome salonu kao Slava Švarc, a poslije povratka iz rata, djelujući kao slobodna umjetnica, oblikujući i proizvodeći tekstil te radeći s nizom prirodnih materijala narodne kulture u izradi suvremenog dizajna namještaja i životnih ambijenata, ona je pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća postala jedna od najpoznatijih naših primijenjenih umjetnica. Izlažući na mnogim kultnim izložbama (milanski triennale) i surađujući s poznatim dizajnerima (Richter, Rosić, Marohnić, Bernardi), Slava Antoljak postala je važna ličnost poslijeratne kulture suvremenog oblikovanja.

zatvori