Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO U Koprivnici će biti uspostavljeni centri izvrsnosti za darovite učenike u sklopu projekta vrijednog 238 tisuća eura

U Koprivnici je danas održana početna konferencija projekta ‘Knowledge Well’ u sklopu kojega će u partnerskom prekograničnom području Mađarska – Hrvatska biti uspostavljeno pet adekvatno opremljenih i kompetentnih centara izvrsnosti.

Riječ je o projektu kojeg zajedno provode dvije spomenute države, a čiji je cilj stvoriti uvjete za provedbu kvalitetnih obrazovnih programa u osnovnim školama. S tim će se ciljem sve do 31. siječnja 2022. godine u našem gradu provoditi aktivnosti namijenjene izvrsnim učenicima poput trodnevnih kampova koji će biti usmjereni na praktičan rad te upotrebu tehnologije i edukativnih materijala. Osim toga, bit će organizirane i radionice za učitelje, učenike i roditelje koje će imati fokus na važne elemente za razvoj u obrazovanju. Na kraju projekta bit će organizirane i radionice za marginalizirane skupine gdje će educirani učitelji i učenici osmisliti aktivnosti prilagođene djeci s posebnim potrebama.

Na današnjem predstavljaju projekta sudjelovali su ravnateljice i ravnatelji te nastavnici i profesori iz škola koje sudjeluju u projektu te projektni partneri – predstavnici mađarskih gradova Heviz i Pećuh.

– Ovo nije prvi projekt na kojem surađujemo s mađarskim kolegama te se veselimo ponovnoj suradnji. Željela bih naglasiti da smo izuzetno ponosni na rad svih naših koprivničkih osnovnih škola i na rezultate s različitih natjecanja koje postižu učenici i učitelji zajedno s ravnateljima tih škola – rekla je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec te naglasila kako će ovaj projekt biti jedna dodana vrijednost daljnjem razvoju obrazovanja na području našega grada.

Mađarskim gostima naš je grad predstavio Bojan Solomun, savjetnik za EU projekte Razvojne agencije Sjever – DAN.

– Grad Koprivnica kao jedinica lokalne samouprave posjeduje iznimno iskustvo u provedbi projekata sufinanciranih, kako od strane nacionalnih, tako i od strane EU programa, čemu u prilog ide činjenica da je do dana proveo više od 50 projekata iz različitih područja kao što su turizam, kultura, obrazovanje, održivi razvoj i m obilnost, energetska učinkovitost i gospodarstvo – rekao je Solomun.

Kroz projekt će biti nabavljena moderna IT oprema potrebna za provođenje projektnih aktivnosti, instrumentariji za identifikaciju te edukacijski materijali za rad s izvrsnim učenicima. Sve navedeno poslužit će kao alati za poticanje intelektualnog i socioemocionalnog razvoja učenika te razvijanje njihove kreativnosti i motivacije.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020., a vrijedan je gotovo 238 tisuća eura, od čega će Grad Koprivnica kao glavni korisnik ostvariti preko 95 tisuća eura.

zatvori