Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Koprivničkim udrugama i ustanovama 40 milijuna bespovratnih sredstava za projekte

U Inkubatoru kreativnih industrija predstavljeni su novoodobreni projekti vrijedni 40 milijuna kuna koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj. Njihovi nositelji su ustanove i udruge iz Koprivnice, a Grad Koprivnica je partner u projektima.

Projektima će se obnoviti zgrade u Kampusu, izgraditi nova zgrada Gradskog društva Crvenog Križa Koprivnica, urediti Dom mladih. Uz to, njima će se osigurati i sredstva za brojne aktivnosti koje utječu na kvalitetu života mladih, osoba s invaliditetom, osoba u teškom socijalnom položaju, unaprijediti socijalno poduzetništvo te dati potpora alternativnim oblicima skrbi, volontiranju i deinstitucionalizaciji ranjivih društvenih skupina.

Grad Koprivnica ustupio je zemljište u Herešinskoj ulici Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica veličine 2455 metara kvadratnih na kojem će se izgraditi potpuno novi objekt veličine 1200 metara kvadratnih vrijedan gotovo 15 milijuna kuna. Tim projektom stvorit će se kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju deinstitucionalizacije korisnika.

Udruzi Bolje sutra odobren je projekt “Deinstitucionalizacijom do prava na neovisan život u lokalnoj zajednici” vrijedan 13,5 milijuna kuna. Cilj je osigurati adekvatan prostor i potrebnu opremu za osobe s invaliditetom kako bi im se omogućili izvaninstitucionalna podrška te pružanje socijalnih usluga u kombinaciji sa psihosocijalnom pomoći. Tijekom projekta rekonstruirat će se i urediti 22 infrastrukturne jedinice u koprivničkom Kampusu. Uz to, odobreno im je i 1,2 milijuna kuna u sklopu projekta KopriVITA za uređenje prostora za proizvodnju tjestenine s koprivom, također u Kampusu.

Centru za socijalnu skrb Koprivnica odobreno je 5,4 milijuna kuna u sklopu projekta Uspostava Podružnice obiteljskog centra za socijalnu skrb Koprivnica. Ovim projektom provest će se ulaganje u socijalnu infrastrukturu kroz rekonstrukciju i opremanje zgrade smještene na građevinskom području u sjeveroistočnom dijelu grada Koprivnice, na prostoru bivše vojarne.

Za projekt KUPID, Udruga Kopriva dobila je 1,5 milijuna kuna, a ona su namijenjena za adaptaciju i opremanje prostora Doma mladih Koprivnica, revitalizaciju prostora kroz organizaciju raznih aktivnosti usmjerenih na ekologiju, zdrav način života, prehranu, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, likovno, filmsko i kazališno stvaralaštvo.

Udruga “Latice” je za prvi projekt kojim će se unaprijediti kvaliteta života obitelji osoba s najvećim stupnjem invaliditeta, njihova veća socijalna uključenost te smanjiti institucionalizacija dobila nešto više od 900 tisuća kuna. Kroz drugi projekt vrijedan 1,4 milijuna kuna kojeg provode u suradnji s Udrugom “Kamenčići” iz Šibensko-kninske županije, uspostavit će se klub roditelja, program alternativne skrbi i program inkluzivnog volonterstva na prostoru Kampusa.

zatvori