Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Hlebinska škola: Križevačkoj publici predstavljena djela velikana naivne umjetnosti

Izložba ‘Hlebinska škola’ na kojoj su križevačkoj publici predstavljene 33 umjetnine velikana naivne umjetnosti, otvorena je jučer u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, a organizirana je u suradnji Gradskog muzeja Križevci i Muzeja grada Koprivnice.

Na izložbi su predstavljeni autori 1. generacije: Ivan Generalić, Mirko Virius, Franjo Mraz, 2. generacije: Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek, 3. generacije: Ivan Lacković-Croata, Franjo Vujčec, Stjepan Večenaj te kipari Mato Generalić, Dragica Belković, Bara Mustafa i mnogi drugi, uz mali odmak prema stvaralaštvu autsajdera Ane Matine, Draga Juraka, Mare Puškarić Petras.

Izložbi je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je istaknuo važnost suradnje kulturnih ustanova te promocije naivne umjetnosti.

– Lijepo je vidjeti suradnju između muzeja, posebice kada ona rezultira ovako kvalitetnom izložbom na kojoj se mogu razgledati sjajna umjetnička djela naših naivnih umjetnika. Križevci i Koprivnica nisu geografski daleko, no važno je raditi na povezivanju putem kulture, a u tom pogledu naša županija ima mnogo toga za pokazati. Naivna umjetnost je kulturni brend Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske, prepoznata je u cijelome svijetu i svi zajedno trebamo raditi na promociji – rekao je Ljubić na otvorenju.

Ravnateljica križevačkog muzeja Tea Hatadi zahvalila je svima koji su sudjelovali na projektu Drugog križevačkog likovnog ljeta te Koprivničko-križevačkoj županiji, Gradu Križevci i Ministarstvu kulture koji su podržali izložbu Hlebinska škola napomenuvši kako naivna umjetnost živi i u Križevcima.

– Ova izložba planirana je kako bi obnovila, potaknula, podsjetila, učvrstila i nanovo stvorila veze između dva susjedna grada i dvije djelovanjem bliske institucije – kazala je Hatadi.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović dodao je kako veseli suradnja dva gradska muzeja te prilika da se vidi hlebinska naiva, a kustosica Helena Kušenić je govorila o samoj izložbi i značaju naive u kontekstu hrvatske likovne umjetnosti.

– Naivna umjetnost u svojim segmentima važan je dio hrvatske i svjetske moderne umjetnosti što se primjerice može vidjeti u djelu “Maska” Ivana Generalića. Naiva nije samo prikaz tradicionalne seoske svakodnevice već se ona kroz načela Krste Hegedušića i grupe Zemlja, čiji je član bio i znameniti križevački slikar Marijan Detoni, bavila ozbiljnom socijalnom, političkom i društvenom tematikom te kontekstom vremena – pojasnila je Kušenić opisujući izložena djela.

Projekt je realiziran uz potporu Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevci te Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a izložba ostaje otvorena do 28. kolovoza svaki radni dan od 10 do 13 sati i subotom od 10 do 12 sati.

(KCKZZ)

 

zatvori