Petak, 26. travnja 2024.

Projekt dogradnje kompostane sve je bliže realizaciji, u tijeku su posljednje provjere za dodjelu bespovratnih sredstava

Projekt ‘Dogradnja, unaprjeđenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu’ koji je Komunalac u svibnju prijavio na natječaj ‘Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada’ ušao je u treću fazu.

Iz Komunalca poručuju da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje ocjenjuje prihvatljivost ovog i sličnih projekata završilo drugu fazu, provjeru prihvatljivosti projekta i aktivnosti i ocjenu kvalitete. Trenutno je projekt na odobrenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje se provjerava prihvatljivost izdataka.

Ukupna vrijednost investicije dogradnje i opremanja kompostane u Herešinu iznosi gotovo 13 milijuna kuna, a Komunalac ovim projektom želi dograditi, unaprijediti i opremiti postrojenje za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u prigradskom naselju Herešin. Napominju da postojeće stanje obrade biootpada podrazumijeva kompostiranje na otvorenom, što znatno usporava i otežava proces kompostiranja zbog vremenskih prilika.

Podsjetimo, u studenom 2018. godine Komunalac je povećao uslužno područje, odnosno povećao se broj općina u kojima obavlja sakupljanje, odvoz i zbrinjavanje otpada pa se osim na području grada Koprivnice otpad prikuplja i u općinama Drnje, Đelekovec, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Molve, Novigrad Podravski i Sokolovac. S obzirom na povećanje uslužnog područja i zadovoljavanje nacionalnih i europskih direktiva, količina sakupljenog biootpada je u porastu, ističu u Komunalcu.

Objašnjavaju da je cilj projekta izgradnje kompostane povećati kapacitete Hrvatske za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada i tako doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom, posebice odvojenom sakupljanju proizvedenog biootpada te smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištima, sve u skladu s ciljevima zadanim u Zakonu o gospodarenju otpadom. Dodatno, projekt je u skladu s Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.

(GKP Komunalac)

zatvori