Četvrtak, 18. travnja 2024.

Darko Sobota: 22 milijarde eura iz EU velika su prilika za Podravinu i Prigorje, od najmanjih do kapitalnih projekata

22 milijarde eura, koliko je Europska unija namijenila za Hrvatsku u narednih sedam godina, velika su prilika i za podravsko-prigorski kraj.

Istaknuo je to na konferenciji za medije predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Darko Sobota:

– Držim da je ovo prilika jer su i u razdoblju od prethodne četiri godine ove Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem, čelnici lokalne uprave i samouprave sav svoj razvoj po pitanju infrastrukture, ali i društvenog života, financirali iz ovih sredstava.

Svime do sada ostvarenim u Koprivničko-križevačkoj županiji možemo biti zadovoljni, dodao je Sobota, a ova nova sredstva nisu prilika samo za jedinice lokalne samouprave i njihove projekte već i one kapitalne koji svakodnevno zaokupljaju pažnju medija i javnosti. Za to će se, najavio je, zalagati u Saboru.

– Ideja i planova, posebice s područja naše županije, ima puno. Siguran sam da će moj doprinos u svemu tome biti značajan, pogotovo u kontekstu ovih silnih sredstava, zapravo i preko 165 milijardi kuna, nešto više, od hrvatskog proračuna u periodu koji je pred nama. Upravo uz pomoć svih čelnika lokalne samouprave s njihovim projektima, kao i svim onim projektima važnim za područje naše županije, vjerujem da ćemo uspjeti povući što više sredstava.

Snimio Marko Posavec.

Sobota je dodao i da vjeruje da će biti potpredsjednik barem jednog odbora i zastupati interese ne samo županijskog HDZ-a nego svih stanovnika Podravine i Prigorja, te da očekuje da država neće prodati svoje udjele u Podravki. A što se tiče brze ceste…

– Siguran sam da će ono što smo govorili prije izbora, a to je da će brza cesta do Vojakovačkog Kloštra krenuti ove jeseni ili najkasnije na proljeće, biti ostvareno. No, siguran sam i da upravo u ove 22 milijarde eura ima prostora za to da cesta dođe do Koprivnice ne u sljedećih sedam, nego u sljedeće četiri godine. To nam svima treba biti cilj i uvjeren sam da će tako i biti.

Snimio Marko Posavec.

Uz Sobotu na konferenciji su bili i bivši saborski zastupnik i potpredsjednik županijske organizacije Damir Felak, dožupan Ratimir Ljubić i predsjednik križevačkog HDZ-a Mato Devčić, ujedno i ravnatelj koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”.

– Do sada su u Općoj bolnici Koprivnica odrađene investicije ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna i vrlo se aktivno pripremamo za sljedeće europsko proračunsko razdoblje, od 2021. do 2027. Moram naglasiti kontinuitet Vlade Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem te naše saborske zastupnike koji vrlo vrijedno rade. Vjerujem da ćemo u sljedećem proračunskom razdoblju ovakvom sinergijom na svim političkim razinama, od lokalne do nacionalne, polučiti još bolje rezultate – istaknuo je Devčić.

Bili su tu i brojni HDZ-ovi načelnici i načelnice općina koji su svaki za svoje općine istaknuli što će im ta sredstva značiti:

Štefica Sirutka. Snimio Marko Posavec.

Načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka:

– Sve općine, od najmanje do najveće, bez europskih fondova, bez resornih ministarstava jako malo mogu napraviti. To naravno ne znači da su općine nesposobne, da nemaju svojih sredstava, ali svi mi u svim općinama imamo spremne projekte za povlačenje sredstava iz tih fondova: od vrtića i Aglomeracije do komunalne infrastrukture i uređenja divljih odlagališta otpada… To je brdo projekata koje mi u općinama imamo spremne i samo čekamo trenutak da se kandidiramo. Jako puno nam znači kad netko misli na nas i na život svih naših mještana – kazala je načelnica Sirutka.

Božica Trnski. Snimio Marko Posavec.

Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski:

– Dolazim iz općine koja nije samo najmanja po broju stanovnika u našoj županiji nego je i jedna od najmanjih po proračunu. U tijeku imamo osam projekata koji su redom financirani sredstvima Europske unije, Županije ili ministarstava. S obzirom na to da dolazim iz općine koja predstavlja kulturnu baštinu naše županije, jedan od najvećih projekata je nadogradnja naše Galerije naivne umjetnosti, vrijedna 971 tisuću eura. Tu su i Aglomeracija Koprivnica, jaslice u Hlebinama i još niz projekata. S obzirom na sam iznos našeg proračuna, ni dosadašnji projekti ne bi mogli biti provedeni u Općini Hlebine da nije bilo izdašne pomoći iz sve tri instance. Ovo je za nas pogled u budućnost, jedan iskorak, nadamo se da će ta cijela priča biti na boljitak svih mještanki i mještana Općine Hlebine, vjerojatno i županije – kazala je načelnica Trnski.

Mirko Perok. Snimio Marko Posavec.

Načelnik Općine Virje Mirko Perok:

– Maksimalno koristimo sredstva Europske unije i javljamo se na natječaje. Ono što je aktualno kod nas, dio smo aglomeracije Komunalnog poduzeća Đurđevac koja uključuje i Kloštar Podravski i Novigrad Podravski, vrijedne više od 20 milijuna kuna. Imamo i spreman projekt sanacije divljeg odlagališta komunalnog otpada vrijedan više od 15 milijuna kuna. U planu nam je i uređenje stare škole, muzeja, knjižnice i čitaonice, projekt za koji imamo građevinsku dozvolu vrijedan više od 12 milijuna kuna, zajedno s uređenjem ljetne pozornice, okolnih parkova i ulica. Općina je završila komunalnu infrastrukturu u Virju, sada nam predstoji uređenje ulica i zelenih površina i na tome maksimalno radimo. Građevinske dozvole imamo za dva velika projekta: uređenje Trga Prodavić s okolnim ulicama i uređenje Starčevićeve ulice i čekamo prve natječaje. Nastojat ćemo izvući što više sredstava, svoju komponentu imamo osiguranu, resorna ministarstva i Županija uvijek su bili uz nas i vjerujem da ćemo biti uspješni – kazao je načelnik Perok.

Siniša Pavlović. Snimio Marko Posavec.

Načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović:

– Prije ove Vlade, Općina Kloštar Podravski bila je definitivno jedna od najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj, dok se to danas više ne može reći. Općina je u zadnje tri-četiri godine imala više od 10 milijuna kuna investicije samo u prometnu infrastrukturu. Idemo s projektom školske sportske dvorane vrijednim 12 milijuna kuna, idemo s projektom aglomeracije vrijednim 116 milijuna kuna, a završen je i niz projekata poput dječjeg vrtića. Apsolutno radimo na demografiji našeg stanovništva zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske. Moram reći da ova spona Općina – Županija – resorna ministarstva vrlo dobro funkcionira i nadam se da ćemo u ovoj novoj financijskoj omotnici ići u realizaciju ostalih projekata, kojih u pripremi već imamo više od 20 – rekao je načelnik Pavlović.

Krešimir Matijašić. Snimio Marko Posavec.

Načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić:

– U Općini Peteranec jako se puno radi. Tu su dva kapitalna projekta za našu županiju: u sklopu Aglomeracije Koprivnica više od 30 milijuna kuna bit će uloženo u sustav odvodnje u Sigecu, od čega će Općina financirati oko tri milijuna. I drugi kolosijek željezničke pruge prolazi kroz našu općinu. Što se tiče manjih projekata, uskoro kreće biciklistička staza Peteranec – Koprivnica, nakon dugog niza godina, vrijedna 1,3 milijuna kuna, a nakon toga i biciklistička staza do općinske granice s Drnjem vrijedna oko 3,5 milijuna kuna. Isto toliko je vrijedna i sanacija odlagališta otpada. Tu su i naše škole i vrtići u koje smo preko europskih fondova jako puno uložili. Zahvaljujem Županiji i resornim ministarstvima i nadam se da ćemo napraviti još više nego što smo do sada – rekao je načelnik Matijašić.

Snimio Marko Posavec.
Darko Sobota. Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori