Subota, 20. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Na krov Gradskih bazena postavljena je solarna elektrana, Jakšić: Radimo inovativne stvari na održiv način

Na krov koprivničkih Gradskih bazena Cerine postavljena je najmodernija solarna elektrana koja će dovesti do značajne godišnje uštede električne energije.

Ova velika investicija Komunalca vrijedna je 750 tisuća kuna, a razdoblje u kojem se očekuje povrat uloženog novca je pet godina.

– Po čitavoj krovnoj površini koprivničkih bazena postavljena je i opremljena sunčana fotonaponska elektrana. Postavljeno je 765 solarnih panela sa 60 ćelija koje će godišnje moći proizvesti oko 180.000 kWh električne energije. Dosadašnji trošak električne energije bio je oko 700 tisuća kuna na godišnjoj razini. Ovim projektom uštedjet ćemo oko 150 do 200 tisuća kuna godišnje, ovisno o broju sunčanih dana – pojasnila je predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Izvor: Grad Koprivnica

Uz solarne ploče energetske norme će se podići na zavidnu razinu te doprinijeti daljnjoj modernizaciji samog objekta.

– Ovaj projekt nam jako puno znači jer pokazuje orijentiranost, pokazuje da smo spremni raditi inovativne stvari na održiv način, a siguran sam da će se to vidjeti i na financijskim rezultatima bazena jer svi znamo da su bazeni i dvorane nešto što je društveni nadstandard, nešto što jako puno znači našim mališanima, našim sportašima i rekreativcima, ali i da je tu teško očekivati nekakav plus. Zato je lijepo znati da s ovakvim projektima možemo priču napraviti još održivijom i kvalitetnijom i otvoriti si prostor za neke druge investicije – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić i dodao da će solarna elektrana u budućem razdoblju biti postavljena i na neke druge koprivničke objekte javne namjene.

Ovaj je projekt dio inicijative “Zelena Koprivnica” koja se u našem gradu provodi već duži niz godina. Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin ostali su projekti održivog razvoja, a Grad Koprivnica i Komunalac već rade i na novim.

– Ovo što nas čeka u tjednima i mjesecima koji slijede govori o jednoj potpuno novoj i redizajniranoj orijentaciji Komunalca koja je usmjerena prema održivom razvoju i prema zelenoj energiji – zaključio je Jakšić.

 

zatvori