Utorak, 26. ožujka 2024.

Županijski stožer: Organizatori manifestacija i posjetitelji moraju se pridržavati propisanih epidemioloških mjera i uputa

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je u prostorijama Županijske uprave održao koordinaciju na kojoj je raspravljano o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako na području županije nema novih slučajeva oboljenja od bolesti COVID -19 te kako je svih devet pristiglih uzoraka testiranih na koronavirus negativno. Trenutno je na području Koprivničko-križevačke županije iz preventivnih razloga pod mjerom samoizolacije osam osoba koje su bile u kontaktu s osobom pozitivnom na koroanvirus.

Županijski Stožer donio je Zaključak o provođenju uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio 21. lipnja. Odlukom Županijskog stožera upute se primjenjuju i za područje Koprivničko-križevačke županije, a njome su uz Dom starije i nemoćne osobe Koprivnica obuhvaćeni i privatni domovi za starije i nemoćne, obiteljski domovi te udomiteljske obitelji s područja županije. U koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe će se uz zabranu posjeta dodatno pojačati nadzor u provođenju mjera i postojećih epidemioloških protokola, ograničiti kretanje korisnika na unutrašnjost Doma i dvorište te će se obustaviti rad frizerskog salona, a sve s ciljem očuvanja zdravlja korisnika.

Članovi stožera, apelirali su na zaposlenike Doma i sve djelatnike koji rade u sustavu pružatelja usluga socijalne skrbi na odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih mjera i protokola kako u poslovnom tako i u privatnom okruženju kako bi se minimizirao rizik i smanjila potencijalna ugroza zdravlja korisnika, ali i zaposlenika.

S obzirom da su na području županije najavljena i održavanja turističkih manifestacija i sportska natjecanja, a posljednjih dana svjedočimo porastu broja oboljelih od koronavirusa, Županijski Stožer je uputito službeni dopis i preporuku gradonačelnicima i načelnicima da se spomenute aktivnosti trebaju odvijati u skladu s preporukama za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija te javnih događanja i okupljanja koje propisuju maksimalan broj sudionika u zatvorenim i otvorenim prostorima. Budući da najavljene manifestacije prema svojem karakteru okupljaju znatno veći broj sudionika od propisanog, stav je županijskog Stožera da su organizatori dužni o svemu obavijestiti Nacionalni stožer civilne zaštite RH te zatražiti suglasnost za održavanje manifestacija.

Članovi Županijskog Stožera zaključili su na kraju koordinacije kako nove epidemiološke okolnosti nalažu strogo pridržavanje svih uputa HZJZ-a i Nacionalnog Stožera civilne zaštite te svih općih mjera zdravstvene zaštite primjenjivanjem socijalne distance, održavanjem higijenskog standarda i dezinfekcije te nošenjem zaštitnih maski u zatvorenim prostorima u kojima se okuplja veći broj ljudi. Ovo se posebno odnosi na zaposlenike zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi, ali i sve ostale građane te ovim putem Stožer apelira na odgovorno ponašanje kako bi se zaštitilo ne samo vlastito zdravlje, već i zdravlje svih ostalih pripadnika zajednice, a posebno najosjetljivijih i zdravstveno najugroženijih skupina.

(Izvor: kckzz.hr)

zatvori