Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon dobivenih nalaza potvrđen jedan novi slučaj bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom.

Riječ je o osobi koja je zaposlena u zdravstvenom sustavu izvan Koprivničko-križevačke županije, točnije na području Grada Zagreba gdje ima prijavljeno boravište, dok joj je prebivalište prijavljeno na području naše županije. Osoba je u samoizolaciji, a u tijeku je i epidemiološka obrada svih potencijalnih kontakata te se može očekivati još pozitivnih uzoraka testiranih na koronavirus.

Od početka epidemije na području Koprivničko-križevačke županije ukupno je zabilježeno 96 oboljenja od COVID-19.

Kako bi se sustav socijalne skrbi na području Koprivničko-križevačke županije dodatno zaštitio od potencijalnih ugroza uzrokovanih koronavirusom, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, na prijedlog Tima za pomoć, praćenje i nadzor u provedbi sprječavanja i suzbijanja epidemije COVID-19 u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe, pokreće projekt edukacije “Zajednica u zajednici”.

Spomenutim projektom će se educirati pružatelje usluga smještaja za starije i nemoćne osobe na području županije o provedbi epidemioloških mjera suzbijanja širenja COVID-19 među korisnicima i zaposlenicima sustava socijalne skrbi.

Projekt će kroz interaktivna predavanja i vježbe provoditi djelatnici Opće bolnice Koprivnica i županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a obuhvatit će djelatnike ustanova za smještaj starijih i nemoćnih osoba, obiteljskih domova, trgovačkih društava, obrta, vjerskih zajednica te drugih pružatelja usluga smještaja starijih osoba kao i udomiteljskih obitelji.

S obzirom na aktualni razvoj epidemiološke situacije i povećanje broja oboljelih osoba, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije još jednom apelira na sve stanovnike na odgovorno ponašanje te striktno pridržavanje svih uputa HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite, svih općih mjera zdravstvene zaštite primjenjivanjem fizičke distance, održavanjem higijenskog standarda i dezinfekcije te nošenjem zaštitnih maski u zatvorenim prostorima u kojima se okuplja veći broj ljudi.

(kckzz.hr)