Četvrtak, 18. travnja 2024.

ALERGIČARI NA MUKAMA Počeo je cvat trava, dovoljno je samo desetak zrnaca u kubičnom metru zraka da uzrokuje probleme

Dolaskom sve toplijih i sunčanijih dana, brojne se osobe bore s alergijskim reakcijama koje nastaju zbog povećane koncentracije peludnih zrnaca u zraku.

I dok peludi u zraku ima tijekom cijele godine, u lipnju cvatu visokoalergene trave koje zadaju muke alergičarima, rekla je Dravi.info Željka Imbriovčan iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

– Do kraja svibnja najveće koncentracije peludi u zraku odnose se na peludi drveća, a nakon toga počinje sezona visokoalergenih trava. Možemo reći da je pelud trava trenutno najzastupljeniji alergen prisutan u zraku. Razdoblje cvatnje trava izuzetno je dugo i traje od travnja do rujna. Dovoljno je samo 10-ak zrnaca peludi trava u kubičnom metru zraka da bi većina osjetljivih osoba razvila simptome alergijske reakcije. Osim trava, trenutno bilježimo i povećanu koncentraciju peludi borova koji su poznati po tome da proizvode velike količine peludi koja je, srećom, niskog alergijskog potencijala – istaknula je Imbriovčan.

Studije pokazuju da između 7 i 10 posto stanovnika Hrvatske boluje od peludne alergije čime se ona svrstava u javnozdravstvene probleme. Kako bi barem malo olakšali alergičarima, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo od 2014. godine pripremaju peludnu prognozu.

– U krugu Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” prikupljaju se uzorci peludi koji se obrađuju, odnosno određuje se vrsta i koncentracija peludi u zraku u određenom vremenskom razdoblju. Na temelju prikupljenih podataka i najavljene biometeorološke prognoze, dva puta tjedno izrađuje se peludna prognoza koja se objavljuje na mrežnoj stranici Zavoda, a dostupna je i putem besplatne aplikacije Peludna prognoza – objasnila je Imbriovčan.

Pelud, ilustracija
Ilustracija / snimio Marko Posavec.

Cilj peludnih prognoza pravovremeno je informiranje javnosti o početku sezone cvjetanja alergenih biljaka.

– Poznavanje peludne i prostorne dinamike peludnih zrnaca tijekom godine jedan je od glavnih čimbenika za prevenciju i liječenje peludnih alergija. Najbolja preventiva je smanjenje izlaganja alergenima, što je u praksi ipak teško izvedivo. Peludna prognoza može nam pomoći kod organiziranja svakodnevnih aktivnosti, u svrhu smanjenja izloženosti alergenima u zraku, prevencije simptoma, pravovremenog uzimanja terapije te planiranja putovanja i godišnjih odmora u područja s niskim koncentracijama određenog tipa peludi – istaknula je Imbriovčan.

Objasnila je da alergija uzrokuje simptome tipične za alergijski rinitis kao što su kihanje, svrbež sluznice nosa, curenje iz nosa, te osjećaj neprohodnosti nosa. S druge strane, alergijska astma manifestira se kao kašalj, otežano disanje i stezanje u grudima. Nisu isključeni ni kožni problemi poput primjerice atopijskog dermatitisa.

Imbriovčan je kazala da se simptomi alergije mogu ublažiti.

– Koliko je to god moguće treba izbjegavati kontakt s peludi, što znači boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. Izbjegavati provjetravanje prostorija kada je koncentracija peludi najveća. Nakon povratka kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i promijeniti odjeću. Također, četkati i prati kućne ljubimce jer se i na njima skuplja pelud. Ne sušiti odjeću na otvorenom u vrijeme visokih koncentracija peludi u zraku. Javiti se svome liječniku na vrijeme, prepoznati simptome, dogovoriti liječenje i uzimati preporučenu terapiju – zaključila je Imbriovčan.

Ilustracija
Foto: Marko Posavec
zatvori