Utorak, 16. travnja 2024.

Bliže se upisi u glazbenu i plesnu školu, ravnateljica Šandl: Pozivam djecu da dođu, prijemni ispiti ne zahtijevaju predznanje

Iako će Umjetnička škola ‘Fortunat Pintarić’ ovu školsku godinu završiti nastavom na daljinu, upisi učenika u prve razrede glazbene i plesne škole održat će se redovno.

– Dobili smo sva potrebna uputstva i odobrenja da se prijemni ispiti održe. Ovaj tjedan planiramo plakatirati sve osnovne škole u gradu s terminima upisa. Uz to, obići ćemo druge razrede osnovnih škola kako bismo prezentirali rad Umjetničke škole i pozvali djecu na upise u glazbenu i plesnu školu – rekla je Dravi.info ravnateljica škole Ariana Šandl.

S obzirom na to da osnovna glazbena škola traje šest godina, u nju se obično upisuju učenici koji su u redovnoj školi završili 2. razred. Ipak, ove godine u pretprijavama koje su otvorene na web stranicama Umjetničke škole velik je broj djece 1. razreda koji namjeravaju upisati prvi razred glazbene škole, kaže ravnateljica Šandl.

Ariana Šandl. Snimila Sonja Barčanec.

– Pretprijave koje smo ove godine uveli po prvi puta ispunjavaju roditelji, a otvorene su do 8. lipnja. Velik je odaziv učenika prvih razreda osnovne škole te ćemo sve zainteresirane pozvati na prijemne ispite i napraviti selekciju i razgovor s roditeljima. Također, pozivam sve zainteresirane da ispune pretprijave jer još stignu i potom pristupe prijemnom ispitu.

Sam prijemni ispit nije zahtjevan i za njega nije potrebno nikakvo predznanje, dodaje ravnateljica Šandl. Kod učenika koji namjeravaju upisati glazbenu školu on podrazumijeva provjeru sluha, memorije i ritma, dok će oni zainteresirani za upis u Odjel suvremenog plesa morati proći ispit pokreta i ritmike koji provodi prof. Olja Vilić.

– Nama u glazbenoj i plesnoj školi najbitnija je volja djeteta. Bitno je da dijete želi upisati Umjetničku školu, a ne da to radi na nečiji nagovor. Dobro je i kad dijete unaprijed zna koji instrument želi svirati. No, i kad postoje nedoumice to nije problem. Putem prijemnog ispita djeci dajemo mogućnost da upoznaju različite instrumente, pogotovo one koji su manje zastupljeni, ali jednako atraktivni. Nije glazbena škola samo klavir, gitara i violina, naravno imamo i drugih instrumenata. Tu je cijeli spektar puhačkih instrumenata, harmonika, tambure…

Prijemni ispiti za upise u 1. razrede glazbene i plesne škole održat će se u prostorijama Umjetničke škole ‘Fortunat Pintarić’ u Svilarskoj ulici u Koprivnici u srijedu, 10. lipnja – u 10 sati prijepodne te 17 sati poslijepodne. Isti dan održat će se prijemni ispiti i u područnim odjelima – u Virju u 16 sati te u Đurđevcu u 18 sati.

zatvori