Subota, 20. travnja 2024.

Učenici petih razreda s područja Koprivničko-križevačke županije naučili kako biti Mali humanitarci

Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta ‘Mali humanitarko’ provelo je Sat odgoja za humanost u svim petim razredima osnovnih škola na području Koprivničko-križevačke županije.

Sat odgoja za humanost osmišljen je s ciljem informiranja učenika o važnosti Crvenog križa u društvu te kako bi se učenike od malih nogu potaknulo na humanitarno djelovanje u lokalnoj zajednici.

U školskoj godini 2019./2020. sat je održan za ukupno 1003 učenika u 57 petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije. Za veći dio učenika, odnosno njih 792 u 44 peta razreda, Sat odgoja za humanost održan je u školskim učionicama, a za 211 učenika u 13 razreda kroz virtualnu učionicu, s obzirom na da su od 16. ožujka sve škole u Hrvatskoj bile zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

Izvor: Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.

Kroz prezentaciju koja je izrađena u sklopu projekta učenici su saznali važne informacije o Crvenom križu u Hrvatskoj i svijetu, humanitarnoj pomoći, o počecima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, načelima prema kojima pokret djeluje te o nekim važnim datumima u povijesti Crvenog križa.

– Učenici su odlično prihvatili provođenje sata, a posebno igranje online kvizova osmišljenih kao elektronska inačica radnih listića za ponavljanje gradiva. Za rješavanje kvizova bili su im potrebni mobilni uređaji ili tableti s instaliranim čitačem QR koda što se pokazalo i kao dobro rješenje u vrijeme održavanja nastave kroz virtualne učionice. Neki od učenika bili su posebno nadahnuti te su izradili i nekoliko crteža vezanih uz djelovanje Crvenog križa i volontera što nas je posebno oduševilo – poručuju iz županijskog Društva Crvenog križa.

Izvor: Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.

S početkom nove školske godine članovi učeničkih skupina ‘Mali humanitarko’ iz partnerskih osnovnih škola organizirat će akcije prikupljanja rabljene odjeće i obuće u svojim školama koje su trebale biti održane u travnju, ali su također morale biti odgođene zbog epidemije koronavirusa. Nakon prikupljanja učenici će sudjelovati i u radu gradskih društava Crvenog križa na svom području te će pomagati pri razvrstavanju i podjeli odjeće i obuće korisnicima Crvenog križa.

Provedba Sata odgoja za humanost u sklopu projekta ‘Mali humanitarko’ nastavit će se provoditi s novom generacijom petih razreda jer su mnogi nastavnici pokazali interes da se i druge učenike educira o radu Crvenog križa i humanitarnom pomaganju.

Izvor: Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.
Izvor: Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.
zatvori