Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Učenici Osnovne škole Đuro Ester pripremili virtualnu izložbu starina

Izložba starinskih predmeta učenika i učitelja Osnovne škole Đuro Ester ‘Čuvari uspomena u mom domu’ može se razgledati virtualno.

– Prikupljanje fotografija starinskih predmeta koji se čuvaju u obiteljskim domovima započelo je povodom Međunarodnog dana muzeja. Nastala je impresivna virtualna izložba starina koje, kao vrijedna uspomena, svjedoče o načinu života ljudi minulih vremena – rekla je profesorica Nikolina Sabolić.

Viša kustosica i etnologinja Marija Mesarić iz Muzeja grada Koprivnice u svom osvrtu je istaknula da su na izložbi predmeti ili grupe predmeta predstavljeni u nekoliko tematskih cjelina: glazbala, uporabni predmeti, kuhinjska pomagala i suđe, elektronički uređaji, igračke, knjige, časopisi, fotografije i dokumenti. Mesarić napominje da svaki predmet predstavlja fotografija i podaci koje su učenici i učiteljice prikupili za vrijeme istraživanja i upoznavanja s odabranim predmetom, a podaci uglavnom sadrže naziv predmeta, podatak o njegovoj starosti, načinu uporabe koji se veže uz sjećanje na bake i djedove i njihov način života, te se zbog toga brižno čuva u obiteljima kao obiteljsko nasljeđe koje ima vrijednost uspomene.

– Sudjelujući u pripremi ove izložbe, učenici su uložili puno truda i angažmana zajedno s voditeljicama i učiteljicama razgovarajući s članovima svoje obitelji, odabirući predmete za izložbu, prikupljajući i zapisujući podatke o njima. Tako su spoznali vrijednost predmeta i njegovo značenje koje se s vremenom mijenjalo jer nekoć su predmeti bili u uporabi u svakodnevnom životu, dok su danas uspomena, sjećanje na bake i djedove i njihov način života u prošlosti. Ova virtualna izložba jedan je od hvalevrijednih načina kako učenicima približiti kulturnu baštinu koja se ostavlja u nasljeđe, vrijednost koju ona ima u lokalnoj zajednici te važnost njezine zaštite i očuvanja budućim naraštajima – objašnjava Mesarić.

zatvori