Petak, 19. travnja 2024.

ŠTETE OD TUČE Golubić: Poljoprivrednicima ćemo pomoći, prometnice će se očistiti, ali morat ćemo ih urediti

Grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom jučer je pogodilo Koprivnicu i prigradska naselja, a najviše štete nanijelo je na području Draganovca, Starigrada i Jagnjedovca.

Pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić rekao je Dravi.info da je došlo do velike štete na poljoprivrednim površinama, a velikih problema bilo je i na prometnicama.

– Istovremeno su na teren izašle sve gradske službe, čistili su se prometni koridori. Zahvaljujem vatrogascima DVD-a Jagnjedovec koji su na dobrovoljnoj bazi odmah očistili kompletnu prometnicu i omogućili da kroz par sati nije bilo ni mulja ni lišća, ali bilo je podosta leda na samoj prometnici. Nažalost, štete na poljoprivrednim površinama su velike. Sreća u svemu tome je što su Grad Koprivnica i Hrvatske vode na vrijeme očistili jarke oborinske odvodnje tako da nije bilo evidentiranih šteta poplavljivanja prometnica ni stambenih objekata, međutim poljoprivredni usjevi imaju velike štete – objasnio je Golubić.

Foto: Grad Koprivnica

Golubić je istaknuo da članovi gradskog Povjerenstva za elementarne nepogode danas tijekom jutra i prijepodneva izlaze na teren.

– Utvrdit će se koje su mogućnosti da se pomogne poljoprivrednicima, je li to proglašenje elementarne nepogode ili neka druga opcija. Povjerenstvo je vani i nadamo se da ćemo kroz par dana dobiti njihovo mišljenje – napomenuo je pročelnik.

Foto: Grad Koprivnica
Problemi na cestama – odroni šljunka, poplava, blato

Velike količine kiše koje su pale tijekom jučerašnjeg dana prouzročile su velike probleme na kritičnim točkama u prigradskim naseljima Draganovec i Starigrad – mještani su svjedočili odronima šljunka, poplavljenim cestama, blatu…

Golubić je objasnio da se tu radi o šljunčanim cestama koje se spajaju na sabirne ceste.

– Kad god dobivamo veliku količinu oborina, a jučer smo u pet minuta dobili više od 10 litara kiše po kvadratnom metru, neminovno je da će doći do odnosa tog šljunka sa šljunčanih cesta na asfaltirane ceste na koje se spajaju. U tim dijelovima nemamo riješenu oborinsku odvodnju, koridori prometnica su premali da bi se napravili jarci oborinske odvodnje. Kad normalno pada kiša, nemamo problema, međutim kad imamo pljusak, kad imamo situaciju kao jučer, onda nam se to dogodi – naglasio je.

Pročelnik je napomenuo da su gradske službe danas na terenu, prometnice se čiste i kroz dan-dva bit će prohodne i čiste.

– Dokle god se te prometnice ne urede na moderan način, znači s kolničkim završnim slojem, imat ćemo šodrane ulice gdje će se dešavati erozija tla nakon velikih oborina. Nadam se da ćemo već ove godine uspjeti riješiti oko 12 kilometara takvih cesta – zaključio je Golubić.

Foto: Grad Koprivnica
zatvori